beukenhaag-planten

De beukenhaag planten: Tips & Tricks

De beukenhaag planten

Een beukenhaag is een prachtige en veelzijdige keuze voor het afbakenen van je tuin. Met zijn weelderige groene bladeren en dichte groei is de beukenhaag een elegante en functionele aanvulling op elke buitenruimte. In deze blogpost gaan we dieper in op elk aspect van het planten, verzorgen en snoeien van een beukenhaag, zodat je optimaal kunt genieten van deze sierlijke plant in je tuin.

Wanneer beukenhaag planten?

Het juiste moment om een beukenhaag te planten is van cruciaal belang voor het succes van je haag. De beste tijd om een beukenhaag te planten is in het najaar of het vroege voorjaar, wanneer de bodem nog warm is, maar de planten minder water nodig hebben. In het najaar hebben de wortels voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt, terwijl planten in het vroege voorjaar ervoor zorgt dat de haag goed geworteld is voordat het groeiseizoen begint. Kies bij voorkeur een bewolkte dag of plant in de namiddag om de stress van direct zonlicht te minimaliseren.

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Hoewel de namen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn beukenhaag en haagbeuk verschillende planten. De beukenhaag (Fagus sylvatica) heeft kenmerkende ovale, golvende bladeren die in de winter bruin blijven, terwijl de haagbeuk (Carpinus betulus) fijn getande bladeren heeft die in de winter afvallen. Beukenhaag staat bekend om zijn trage groei, terwijl haagbeuk relatief snel groeit. Beide soorten zijn echter uitstekende keuzes voor een mooie en privacy biedende haag. De beukenhaag is vooral populair vanwege zijn winterhardheid en duurzaamheid.

Verschillende soorten beukenhaag

Er zijn verschillende soorten beukenhagen om uit te kiezen, elk met hun eigen kenmerken. De meest voorkomende zijn de groene beukenhaag en de rode beukenhaag. De groene beukenhaag behoudt zijn groene bladeren gedurende het hele jaar, terwijl de rode beukenhaag prachtige koperkleurige bladeren heeft in het voorjaar, die later veranderen naar donkerrood in de zomer. De rode beukenhaag voegt een extra vleugje kleur toe aan je tuinontwerp en kan een opvallend contrast vormen met groene planten. Beide soorten zijn even aantrekkelijk en kunnen een prachtige aanvulling zijn op je tuin.

Hoe hoog de beuk moet zijn

De hoogte van de beukenhaag is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het doel van de haag. Voor een formele haag kun je kiezen voor een hoogte tussen de 1,5 en 2 meter. Als je een meer informele uitstraling wilt, kun je de beukenhaag ook lager houden, tussen de 80 cm en 1,2 meter. Houd er rekening mee dat het planten van een haag met kleinere planten initieel goedkoper is, maar dat het langer duurt voordat de haag volledig dichtgegroeid is. Als je snel een dichtgegroeide haag wilt, kun je kiezen voor grotere en duurdere planten, die direct meer privacy bieden.

Hoe je de beuk verzorgt

Eenmaal geplant, heeft de beukenhaag relatief weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de haag regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Een goede laag mulch rondom de planten kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Daarnaast is het aan te raden om de beukenhaag jaarlijks te bemesten met organische meststof om de groei en gezondheid te bevorderen. Regelmatige controle op ongedierte en ziektes is ook belangrijk om problemen vroegtijdig te kunnen aanpakken.

De Beukenhaag snoeien

Het snoeien van de beukenhaag is essentieel om een dichte en nette haag te behouden. De beste tijd om te snoeien is in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Snoei de haag lichtjes om een strakke vorm te behouden en de gewenste hoogte te bereiken. Verwijder dode en beschadigde takken om de gezondheid van de haag te bevorderen. Vermijd het snoeien van de beukenhaag tijdens hete zomers, omdat dit kan leiden tot bruine bladeren en vertraging in de groei. Een regelmatige snoeibeurt in het voorjaar zal ervoor zorgen dat je beukenhaag er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet.

Terug naar blog