De Monstera (Gatenplant) water geven

monstera-in-de-zon-de-plantrekkers-leuven-gatenplant

Als het gaat om het verzorgen van je Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant, is een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden het water geven. In deze blog bespreken we hoe je een Monstera moet water geven en geven we tips en trucs om je plant gezond en vochtig te houden.

Hoeveel water geef je de Monstera?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de Monstera een tropische plant is die het liefst continu vochtig, maar niet nat gehouden wordt. Te veel water geven kan schadelijk zijn voor de plant, wat kan leiden tot wortelrot en geelverkleuring van de bladeren. Aan de andere kant kan te weinig water geven ook schadelijk zijn, wat kan leiden tot verwelking van de bladeren en stress bij de plant. Al zouden wij - als je de keuze moet maken altijd kiezen voor te weinig water dan te veel.

Om de hoeveel tijd geef je de Monstera water? 

Maar goed, hoe weet je wanneer het tijd is om je Monstera te water geven? De beste manier om de waterbehoefte van je plant te bepalen, is door de vochtigheid van de grond te controleren. Je kunt dit doen door je vinger ongeveer 5 cm in de grond te steken. Als de grond op deze diepte droog aanvoelt, is het tijd om je plant te water geven. Als de grond vochtig aanvoelt, kun je nog een paar dagen wachten voordat je de plant water geeft.

Als je je Monstera water geeft, is het belangrijk om lauw water te gebruiken en de plant grondig te water geven, totdat het water uit de pot naar beneden druppelt. Je kunt ook een vochtmeter gebruiken om ervoor te zorgen dat het vochtniveau in de grond binnen het optimale bereik voor je plant ligt.

 

Het heeft dus niet zozeer te maken met hoeveel water je geeft maar met hoe vaak je water geeft!

 

Om samen te vatten: de Monstera is een tropische plant die het liefst continu vochtig, maar niet nat gehouden wordt. Om de waterbehoefte van je plant te bepalen, controleer je het vochtniveau in de grond en gebruik je lauw water om de plant grondig te water geven. 

 

Helemaal overtuigd van Monstera’s? Je kan onze collectie hier bekijken!

Wil je meer weten over Monstera's in het algemeen? Dat lees je hier.