Wanneer Bloemkolen Planten?

Wanneer Bloemkolen Planten?

Wat is het beste moment om bloemkolen te planten?

Bloemkool is een van de meest populaire kolen in de moestuin. Niet alleen omdat hij heerlijk smaakt, maar ook omdat hij veelzijdig te gebruiken is in de keuken. Om hem succesvol te telen, is de timing van het planten belangrijk — afhankelijk van de soort kun je bloemkool telen in het voorjaar, de zomer of zelfs in de winter.

Voor een voorjaarsplanting in volle grond begin je meestal vanaf eind maart tot half mei. Wacht tot de bodem min of meer is opgewarmd en het niet meer vriest. Bloemkool houdt niet van te koude of te natte voeten, dus kies liefst een droge, overwegend bewolkte dag voor het planten. In de serre kun je al eerder aan de slag gaan, namelijk vanaf februari. Zorg hier voor voldoende verluchting zodat de jonge planten geen schimmel krijgen.

Vroege vs. late bloemkool: wat is het verschil?

Net als bij andere kolen bestaan er verschillende rassen bloemkool. De ‘vroege’ bloemkoolplantjes zijn vaak klaar voor oogst tussen mei en juni. Deze plant je best in de vroege lente. De late bloemkool kan echter tot in augustus geplant worden, en is pas klaar om geoogst te worden in de herfst of zelfs vroege winter.

Vroege rassen profiteren van de lentezon, maar lopen meer risico op nachtvorst. Bescherm deze jonge plantjes dus eventueel met een vliesdoek. Late rassen zijn over het algemeen sterker, maar groeien langzamer. Plant je in de zomer, zorg dan voor voldoende water en schaduw bij droge hitte.

Bloemkool planten in volle grond

In volle grond heeft bloemkool ruimte en lucht nodig. Je plant de jonge plantjes op minstens 50 cm van elkaar in rijen, zodat ze zich volledig kunnen ontwikkelen. Maak de grond goed los en vermeng met compost of goed verteerde mest. Dit zorgt voor voeding én een goede drainage.

Een lichtbewolkte dag is een goed moment om te planten, want dan krijgen je plantjes geen stress van de zon. Geef na het planten onmiddellijk water, en dek eventueel af met een netje tegen koolwitjes of slakken. Denk eraan: bloemkolen houden van vocht, maar niet van natte voeten. Een mulchlaagje helpt hierbij.

Bloemkool planten in een serre

Heb je een serre? Dan heb je geluk. Je kan er al veel vroeger aan beginnen! Zet vanaf half februari je jonge bloemkoolplantjes onder glas. Gebruik potgrond die luchtig en voedzaam is. Je kan bijvoorbeeld perliet toevoegen om de beluchting te verbeteren. Bekijk onze potgrond aanvullingen zoals perliet en kokosbast in onze webshop.

Hou in de serre de temperatuur goed in de gaten. Op zonnige dagen loop je het risico dat je jonge plantjes verbranden. Zorg dus voor goede ventilatie en een doek voor schaduw. Water geven is belangrijk, maar doe dit bij voorkeur ‘s ochtends om schimmelvorming te voorkomen.

Tips voor het telen van gezonde bloemkolen

Goede verzorging na het planten is net zo belangrijk als het juiste moment. Bloemkool heeft veel voeding nodig, dus bemest regelmatig bij met kaliumrijke voeding. Zorg bovendien voor een stabiel vochtniveau in de grond. Gieten doe je best aan de voet van de plant, en niet op het blad.

Wil je de mooie witte bloem beschermen tegen geelverkleuring? Dan kan je enkele grote bladeren voorzichtig over de kool buigen als natuurlijke parasol. Zo blijft je bloemkool mooi wit en knapperig.

Overweeg je ook andere kolen te planten? Dan vind je in onze blog over wanneer kolen planten heel wat interessante tips die aansluiten bij bloemkool.

Wisselteelt en combinaties

Bloemkool hoort thuis in de groep van kruisbloemigen. Dat betekent dat je hem niet elk jaar op dezelfde plek moet zetten in de tuin. Rotatie is belangrijk om bodemziektes te vermijden. Zet hem dus best pas na drie jaar opnieuw op hetzelfde stuk grond.

Een leuke combinatie? Zet je bloemkool samen met selder of dille. Die planten houden schadelijke insecten op afstand. Vermijd het liefst erwten of bonen in de buurt, die zijn geen goede buren voor koolsoorten.

Extra hulpmiddelen voor succes

Om je bloemkoolplantjes de beste start te geven, kan je starten met voorzaaien in kweekpotjes. Deze kan je terugvinden via onze collectie kweekpotjes. Heb je last van ongedierte zoals rouwvliegjes in de serre of in je bak? Gebruik dan onze sticky traps om je jonge plantjes te beschermen.

Een andere handige hulp is het verpot-matje, zodat je schoon en georganiseerd plantjes kan overzetten zonder aarde te morsen.

Wil je nog meer plantenkennis?

Ben je helemaal mee en wil je nog meer planten leren zetten op het juiste moment? Bekijk dan zeker andere blogs zoals bijvoorbeeld wanneer broccoli planten of wanneer winterbloemkool planten. Ook interessant als je je teelt wil spreiden over meerdere seizoenen.

Meer leren over potgrondkeuze? Dan is deze collectie potgrond & toebehoren een schat aan info en producten die je verder helpen.

Klaar om te planten?

Of je nu voor vroege lente-kolen of winterbloemkool kiest, met het juiste moment — en een beetje liefde — oogst je al snel lekkere bloemkolen uit eigen tuin. Zorg voor een gezonde bodem, wat bescherming tegen plagen en voldoende water. De beloning is groot: een kraakverse bloemkool, recht uit je eigen grond.

Wil je nog tips voor andere makkelijk te telen planten of gewoon veel plezier beleven aan groen zonder zorgen? Dan vind je bij onze collectie makkelijke kamerplanten altijd wel iets dat bij jouw vingers — groen of niet — past!

Terug naar blog