Zo verzorg je Calathea's

Zo verzorg je Calathea's

Calathea's zijn prachtige, tropische planten die oorspronkelijk uit de jungle komen.

Ze staan bekend om hun opvallende, bonte bladeren, die groen, roze, paars of rood kunnen zijn. Calathea's zijn niet zo gemakkelijk te verzorgen, maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om ze gelukkig en gezond te houden.

Water geven is misschien wel het belangrijkste aspect van de verzorging van  de calathea. Deze planten worden graag vochtig gehouden, maar niet zompig. Laat de bovenkant van de grond uitdrogen voordat u uw calathea weer water geeft en zorg steeds dat de plant kan uitlekken.

Wat licht betreft, doen calathea het het beste in helder, indirect licht. Te veel zon zal hun bladeren doen verbleken of verbranden. Vermijd dus altijd direct zonlicht. 

Veel voorkomende problemen met calathea's zijn bruin wordende bladeren, spint en wortelrot. Deze problemen kunnen echter allemaal worden vermeden met de juiste verzorging. Met een beetje liefde en aandacht zal uw calathea jaren lang groeien en schoonheid brengen in uw huis.

In deze blog lees je alles over de Calathea, uitgebreid!
Al onze Calathea's vind je trouwens hier: Onze Calathea's

Algemene informatie over de Calathea

De calathea is een mooie en populaire kamerplant, gewaardeerd om zijn opvallende bladeren. Maar waar komt deze exotische plant vandaan? De calathea komt oorspronkelijk uit de tropische regenbossen van Zuid-Amerika. Hij groeit onder het bladerdak van hogere bomen, waar hij gefilterd licht ontvangt. Deze omgeving is ook zeer vochtig, en daarom hebben calathea's een hoge vochtigheidsgraad nodig om goed te gedijen.

De calathea heeft verschillende nauwe verwanten, waaronder de maranta en de ctenanthe. Deze planten zijn allemaal lid van de Marantaceae familie, die inheems is in tropische gebieden over de hele wereld. Dus als je de volgende keer een calathea ziet, neem dan even de tijd om haar unieke oorsprongsverhaal te waarderen!

 

 

De verschillende soorten Calathea

Dit zijn de meest voorkomende Calathea's, maar er zijn er meer dan deze lijst bevat.

 Moest je toch op zoek zijn naar een andere soort, dan kan je ons altijd contacteren. We kunnen quasi elke plant ter wereld bestellen bij onze gespecilaliseerde kwekers in Azië. Contact kan via mail of social media of spring lekker even binnen in de winkel.

Calathea en zonlicht

Als je op zoek bent naar een plant die goed gedijt bij weinig licht, is de Calathea een goede optie. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika, waar ze groeit onder het bladerdak van hogere bomen. Daardoor is ze gewend te leven in omstandigheden met weinig direct zonlicht.

Als de Calathea in een te lichte kamer staat, worden de bladeren vaak bleek of geel. Als dit gebeurt, kunt u de plant verplaatsen naar een plek met minder licht. Over het algemeen doet Calathea het het beste in indirect zonlicht of op schaduwrijke plaatsen. Met zijn prachtige tekening en de reputatie dramatisch sterk te zijn, is Calathea zeker een plant die wat extra zorg vraagt. Maar als je bereid bent de moeite te doen, zul je beloond worden met een prachtige aanwinst voor je huis.

De Calathea water geven

Elke plantenliefhebber weet dat verschillende planten verschillende waterbehoeften hebben. Sommigen, zoals bijvoorbeeld vetplanten, kunnen overleven met heel weinig water, terwijl anderen, zoals varens, altijd vochtig moeten worden gehouden.

Calathea is een tropische plant die in de laatste categorie valt. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, geeft de voorkeur aan een warme, vochtige omgeving en moet regelmatig water krijgen om goed te gedijen. Als de grond rond een calathea te droog wordt, zullen de bladeren gaan hangen en bruin worden. Te veel water geven kan echter ook schadelijk zijn en leiden tot wortelrot en schimmelproblemen.

Als algemene vuistregel geldt dat je calathea's het beste water kunt geven als de bovenste twee centimeter grond droog is. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kunt u uw calathea gezond en gelukkig houden voor de komende jaren.

Veel Voorkomende Problemen met Calathea

De bladeren van mijn Calathea worden geel

Als je een Calathea hebt, heb je misschien gemerkt dat de bladeren geel beginnen te worden. Dit is een veel voorkomend probleem dat door een aantal factoren kan worden veroorzaakt, waaronder te weinig licht, te veel water, of zelfs te veel meststoffen. Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig te verhelpen is.

Controleer eerst of uw plant voldoende zonlicht krijgt. Als hij in een omgeving staat met weinig licht, probeer hem dan te verplaatsen naar een iets lichtere plek. Hoe meer licht hij krijgt, hoe meer water hij zal verbruiken.

Ten tweede, zorg ervoor dat u uw plant regelmatig water geeft en de grond niet laat uitdrogen. Natte voeten, daar houdt de calathea echter niet van. Wanneer er lang water in de sierpot van de Calathea blijft staan kan er wortelrot optreden. Wanneer je dit voor hebt, kan je best de rotte wortels zo snel mogelijk weghalen.

Ten derde moet je goed opletten met kunstmest. Te veel kunstmest kan vergeling van de bladeren veroorzaken, dus beperk de hoeveelheid die u gebruikt of schakel over op een ander type. Met een beetje zorg en aandacht ziet uw Calathea plant er al snel weer als nieuw uit. Niet opgeven dus!

Een bruine rand op het blad van mijn Calathea

Als je een Calathea plant hebt, is het je misschien opgevallen dat de bladeren aan de randen bruin beginnen te worden. Dit is een veel voorkomend probleem dat door een aantal factoren kan worden veroorzaakt, waaronder te veel zon, te weinig water, een te lage luchtvochtigheid of zelfs fluoride in het water. Gelukkig is het meestal vrij eenvoudig te verhelpen.

Begin met het verplaatsen van je plant naar een plek met minder direct zonlicht. Als je denkt dat je plant te veel water krijgt, laat de grond dan ook niet volledig uitdrogen tussen twee gietbeurten. Je kunt ook overstappen op gedestilleerd water of regenwater, omdat fluoride zich na verloop van tijd kan ophopen in kraanwater en bruine bladranden kan veroorzaken. Allezins, kan je best alle beschadigde bladeren wegsnoeien.

De wortels van mijn Calathea komen onder de pot uit

 Na verloop van tijd zullen zelfs de meest goed verzorgde planten uit hun pot groeien. Als dit gebeurt, is het tijd om je plant te verpotten. Calathea's zijn bijzonder vatbaar voor potbegroeiing, omdat ze een relatief snelle groeisnelheid hebben. Het verpotten van calathea's is een eenvoudig proces, maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden om ervoor te zorgen dat je plant goed gedijt in zijn nieuwe huis.

Ten eerste, kies een pot die slechts iets groter is dan de huidige pot. Een te grote pot zal resulteren in een zachte, spichtige groei.

Ten tweede, gebruik een lichte, goed drainerende potgrond. Calathea geeft de voorkeur aan een licht zure grond, dus overweeg wat veenmos aan de mix toe te voegen. Op zoek naar potgrond voor je Calathea? 

Tot slot, geef de plant na het verpotten grondig water en zet hem op een lichte, maar indirecte, plaats. Met een beetje zorg zal uw calathea snel aan zijn nieuwe huis wennen en blijven bloeien.

Is de Calathea Giftig?

De Calathea is niet giftig en daardoor de perfecte plant om in een kamer met huisdieren of kleine kinderen te zetten. De plant is niet lekker, maar ook niet giftig. Zij die willen proeven kunnen dat dus gerust doen. (Wij zijn niet verantwoordelijk!)

Calathea's en ongedierte

Calathea's zijn prachtige, onderhoudsarme kamerplanten die perfect zijn om een vleugje groen toe te voegen aan elke kamer. Deze populaire planten kunnen echter gevoelig zijn voor spint en ander ongedierte. Deze kleine beestjes kunnen grote schade aanrichten aan Calathea bladeren, met als gevolg bruine vlekken en omkrullende bladeren.

Als u vermoedt dat uw plant is aangetast, zijn er een paar dingen die u kunt doen om van het ongedierte af te komen.

Ten eerste, probeer de plant te besproeien met water om de mijten te verdrijven.

Ten tweede, verhoog de vochtigheid rond de plant door hem regelmatig te besproeien of hem op een kiezelbak te zetten.

Tot slot kunt u overwegen een organisch insecticide te gebruiken om eventueel overgebleven ongedierte te doden. Met een beetje moeite kunt u van spint afkomen en uw Calathea plant gezond en mooi houden.

Een vraag die niet beantwoord is? Neem dan contact met ons op via mail, social media, postduif, rooksignaal of andere vormen. 

 

Terug naar blog