alocasia-zebrina-kamerplant-zwart-wit-streepjes-olifantsoor-beige-pot-groen-plantrekkers-leuven

Zo verzorg je de Alocasia

Ons doel is simpel: iedereen in staat stellen tot het houden van prachtige planten door hen te leren ervoor te zorgen. Een van onze gidsen lezen, is de eerste stap! We proudly present: de grote Alocasia-Gids. In de gids vertellen we je waar de Alocasia voorkomt, hoe je hem verzorgt, welke soorten er zijn en welke problemen je kan tegenkomen! Vind je de gids leuk? Doe jezelf dan even een plezier en abonneer op onze nieuwsbrief. Zo ontvang je zelf nog meer van deze gidsen!

Al onze Alocasia's vind je trouwens hier: onze Alocasia's

De Alocasia Algemeen

De Alocasia, ook wel Olifantsoor genoemd, groeit in regenwouden. Ze zijn herkenbaar aan hun bladeren, die enorm zijn wanneer ze ouder worden. Ongeveer 79 soorten Alocasia zijn gekend, dat zijn er best veel! Gelukkig kom je maar een paar soorten regelmatig tegen als kamerplant.

De populairste Alocasia's zijn:

alocasia-amazonica-polly-skeletplant-leuven-de-plantrekkers-zwart-witte-rand-planten-kamerplant

Uiteraard kan je alle populaire soorten bij ons verkrijgen. Zie je de plant die je zoekt niet in de webshop? Stuur ons een berichtje, hoogstwaarschijnlijk kunnen we je wel helpen!

 

Waar groeit de Alocasia?

Alocasia's groeien in de regenwouden van Indonesië, Maleisië en Thailand. Geografisch gezien, is dat een warm gebied met een hoge luchtvochtigheid en véél zon. Wat je niet in het regenwoud vindt? Wind, droogte en koelte.

De geografie vertelt dus best veel over de biologie van deze plant. Want we weten ondertussen dat we Alocasia's best warm houden, in hoge luchtvochtigheid en goed in het licht.

In regenwouden is zeker niet altijd veel licht, maar Alocasia hebben lange stengels en groeien echt naar het licht toe. Vergeet hem dus zeker niet regelmatig een kwartslag te draaien! Anders gaat je Alocasia helemaal hangen! 

Concreet verzorg je Alocasia's dus zo:    

  • Houd de grond altijd lichtvochtig
  • Besproei de plant zoveel je kan (of zet een bevochtiger dichtbij)
  • Knip afgestoten bladeren af
  • Zet hem goed in het licht (maar pas op met directe zon, die verbrand de bladeren!)

Veelvoorkomende problemen met de Alocasia

In deze sectie zetten we kort de meest voorkomende problemen met Alocasia's uiteen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een berichtje en dan helpen we je graag verder!

De buitenste bladeren van mijn Alocasia zien geel

Dat is geheel normaal! Een Alocasia stoot van nature zijn oudste (buitenste) bladeren af. Zo kan hij snel plaatsmaken voor nieuwe bladeren, die van binnenuit groeien. Je kan ervoor kiezen deze onmiddellijk af te knippen (zo'n twee centimeter boven de grond) of je kan ze van nature laten afsterven.

As you wish!

De bladeren van mijn Alocasia hebben een gele buitenrand

Een gele rand aan de buitenkant van je bladeren kan wijzen op een te lage luchtvochtigheid. Besproeien dus! Zeker in nieuwbouwwoningen is er vaak een droge lucht en moet je dus een extra effortke doen! Indien je niet de kans hebt om regelmatig de bladeren te besproeien, kan je ook een luchtbevochtiger aanschaffen. 

Mijn Alocasia hangt helemaal op zijn zijkant

Een Alocasia groeit naar het licht toe, draai je je plant wel genoeg? Indien je plant echt opzij gaat hangen moet je hem misschien verplaatsen naar een plaats met meer licht. Daar zijn ze dol op! Je kan hem ondersteunen en toch recht proberen houden, maar eigenlijk staat de Alocasia dan niet op zijn juiste plaats. Wat kan helpen is hem elke week een kwartslag draaien, zo groeit die mooi recht naar boven!

Wanneer je plant te sterk begint te hangen, bestaat de kans dat de stengel breekt. Lees hier wat je moet doen als je plant begint te hangen

De randen van de bladeren van mijn Alocasia zijn bruin

Bruine randen wijzen vaak op te veel water. Probeer te minderen met wateren en geef kleinere hoeveelheden. De bladeren die bruine randen hebben zullen nooit terug mooi worden. Je kan ze afknippen, zodat hij snel nieuwe maakt of je laat ze staan tot ze vervangen worden. The choice is yours!

Mijn Alocasia laat druppels vallen van zijn bladeren

Aha! Het aloude probleem. Wat je hier meemaakt heet guttatie. Een natuurlijk proces waarbij de plant water verliest via zijn bladeren. Kan dat kwaad? Neen hoor, voor de plant niet! Maar je parket is er waarschijnlijk iets minder blij mee, niet waar? 

Je kan het moeilijk volledig voorkomen en het komt bij meerdere planten voor. Kort gezegd komt het er op neer dat het waterniveau bij kamerplanten veel feller schommelt dan in de natuur. Hierdoor krijg je hogere dalen en pieken (en bij die pieken krijg je guttatie). In de natuur is de wateropname veel milder en meer verspreid, waardoor het daar minder voorkomt. 

Wil je meer weten over die druppels? Lees hier alles over waarom je plant druppelt.

De wortels van mijn Alocasia komen onderaan uit de pot.

ALARM! Nee hoor, mopje. Dat wilt zeggen dat je Alocasia goed groeit. Het is zelfs bijna tijd om hem te verpotten! Maar doe dat zeker niet te snel! Alocasia's staan graag wat krapper en hoeven geen te grote pot.

Hoe je verpot? Daarover kan je binnenkort content verwachten. Maar in de tussentijd vind je op YouTube  1001 video's die het heel duidelijk uitleggen.

1 tip kunnen we je wel geven: De Alocasia laat verrassingen achter in zijn potgrond. Koester ze en verzorg ze goed, dan heb je weldra nog 10 Alocasia's er bij!

Nieuwe potgrond nodig voor je Alocasia?

 

 

Hebben we iets gemist in deze gids? Of zit je nog met vragen?

Laat het ons dan even weten, zo heb jij een antwoord op je vragen en springen wij weer een stapje vooruit! 

Terug naar blog