Wat te doen bij een gebroken stengel van je Alocasia

Als je een Alocasia in huis hebt, weet je dat het een prachtige en imposante plant is. Maar soms kunnen de stengels van deze planten erg lang worden, en wanneer je ze verplaatst of ze te groot worden, kunnen ze breken. In deze blog gaan we in op de redenen waarom de stengels van Alocasia zo lang kunnen worden, waarom ze kunnen breken, en wat je moet doen als je stengel toch gebroken is.
De meeste stengelbreuken, gebeuren bij de Alocasia Zebrina en de Alocasia Macrrorhiza.

Waarom zijn de stengels van mijn Alocasia zo lang?

Alocasia's staan bekend om hun grote bladeren en lange stengels. De stengels van deze planten kunnen soms tot wel 1,5 meter lang worden. Dit is normaal, en het is een teken dat je plant gezond en sterk is. De stengels zijn nodig om de grote bladeren te ondersteunen en om voedingsstoffen van de wortels naar de bladeren te transporteren. Goede voedingsstoffen komen voort uit de juiste potgrond voor Alocasia's.

Als de stengels van je Alocasia erg lang worden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant genoeg water en voeding krijgt, en dat hij op een plek staat waar hij voldoende licht krijgt.

Waarom breekt de stengel van de Alocasia?

Helaas kan het gebeuren dat de stengel van je Alocasia breekt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat de plant te weinig water krijgt. Als de stengel droog en broos wordt, kan hij gemakkelijk breken. Ook kan het gebeuren dat de plant te zwaar wordt voor zijn eigen stengel, waardoor hij kan breken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je de plant verplaatst en hem niet goed ondersteunt.

Wat te doen wanneer de stengel van de Alocasia gebroken is

Als de stengel van je Alocasia gebroken is, is het belangrijk om grondig te handelen. Het eerste wat je moet doen is de beschadigde stengel verwijderen. Snijd de stengel af op een punt net onder de breuk. Zorg ervoor dat je een scherp en schoon mes gebruikt om te voorkomen dat je de plant verder beschadigt en infecteert.

Als je de beschadigde stengel hebt verwijderd, is het tijd om de plant te verzorgen. Zet de Alocasia op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Je kunt de plant ook voeden met speciale plantenvoeding. Als de plant gezond blijft en nieuwe scheuten produceert, moet je je weinig zorgen maken over de gezondheid! Lees hier alles over de verzorging van de Alocasia.

Je volgt dus deze stappen:

  1. Verwijder de beschadigde stengel met een scherp en schoon mes
  2. Snijd schuin af
  3. Plaats de plant in fel indirect licht
  4. Geef de plant water en eventueel voeding