Een Monstera Stekken

Een Monstera Stekken

 

Een stek nemen van een Monstera? Dat gaat best gemakkelijk! In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol stekjes te nemen van je Monstera! We gaan het hebben over waar je moet knippen bij je Monstera, wanneer de stek in aarde mag en of de monstera stek ook in water kan!

We leggen je uit hoe je de Monstera stekt aan de hand van volgende stappen

  1. De plaats om te knippen kiezen
  2. Kiezen tussen water en aarde
  3. Met succes je stek laten groeien

Waar knip je de Monstera stek?

Je gatenplant knip je best zodat je stekje volgende eigenschappen heeft: een luchtwortel, een blad, vijftal centimeter stengel tussen luchtwortel en knipplaats.

Wacht, wat? Een luchtwortel? Ja! Die kan je herkennen aan de stengel van je monstera als knobbel of lange wortel. Wanneer we dit in water of aarde steken zullen er wortels ontstaan uit de luchtwortel! Om die reden, is die dus van belang!

We kiezen best voor een stek met één blad, zo droogt de plant niet snel uit en steekt de plant energie in nieuwe bladeren.

Monstera op water of in aarde stekken?

The choice is yours, water of aarde? Stekken kunnen in beide media groeien en elk heeft zo zijn voordelen!

In water stekken heeft aardig wat voordelen! Zo zie je de wortels groeien en is in onze ervaring de kans op slagen groter. Daartegenover, staat wel dat je regelmatig (wekelijks) het water moet verversen. Ook kan stekken in water erg lang duren gezien je zeker een 6-tal centimeter wortel moet hebben voor je hem (eventueel) overplant. 

Door je stek onmiddelijk na het knippen in aarde of perliet te zetten, bespaar je de plant een schok (opeens in het water staan en daarna nog eens wisselen naar aarde). Het nadeel is dat je niet weet hoe goed de wortelontwikkeling gaat en je de juiste pot(grond) moet kiezen. Wij hebben alleszins een favoriete potgrond voor Monstera's.

Hoelang duurt een Monstera stekken?

Stekken is een werk van geduld. Je kan natuurlijk je stekjes helpen door ze lauw water, genoeg licht en warmte te geven. Let dus op met koud water, direct zonlicht en koude omgevingen. 

 

Veel stekplezier en succes!

Zit je na deze blog toch nog met vragen? Stuur ons dan een berichtje via deze website of stuur ons op Instagram (@deplantrekkers). 

Terug naar blog