De Monstera op een mosstok bevestigen

De Monstera op een mosstok bevestigen

Als je wat ondersteuning wilt geven aan je Monstera deliciosa of gatenplant, is een mosstok een goede optie. Mosstokken zijn lange, dunne structuren die een natuurlijke en mooie ondersteuning bieden voor klimplanten, zoals bijvoorbeeld de Monstera. In deze blog bespreken we hoe je je Monstera aan een mosstok kunt bevestigen en geven we concrete stappen om je op weg te helpen.

Voordat we in de details van het bevestigen van je Monstera aan een mosstok duiken, is het belangrijk om te begrijpen dat dit proces het best werkt als de plant nog jong is en nog niet een houtachtige stengel heeft ontwikkeld. Als je Monstera volwassen is, kan het moeilijker zijn om hem aan een mosstok te bevestigen, omdat de stengel te dik en stijf kan zijn om er gemakkelijk omheen te wikkelen.

Met dat in het achterhoofd, let’s go!

 

De gepaste mosstok kiezen voor je Monstera

De eerste stap bij het bevestigen van je Monstera aan een mosstok is het kiezen van een geschikte mosstok. Bij het winkelen voor een mosstok, overweeg je best de volgende factoren: 

Grootte: Zorg ervoor dat de mospaal hoog genoeg is om de volledige hoogte van je Monstera te ondersteunen. Als algemene regel geldt dat de paal minstens even hoog moet zijn als de plant, zo niet iets hoger.

Diameter: De diameter van de mospaal moet klein genoeg zijn om mooi te blijven en groot genoeg om stabiel te zijn.

 Materiaal: Mosstokken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder kokosbast, hout en plastic. Kies een materiaal dat sterk en duurzaam is en dat past bij de esthetiek van uw planten. Je kan kokos mosstokken vinden hier.

  

Een mosstok maken

Indien je een mosstok wil kopen, kan dat hier.

Voordat je je Monstera aan de plastieke stok bevestigt, is het belangrijk om de paal voor te bereiden door deze te omwikkelen met sphagnummoss. Dit helpt om een natuurlijke en veilige grip te creëren voor de stengel van de plant, en biedt tevens extra vocht en voedingsstoffen aan de plant.

Om de mosstok te omwikkelen, volg je de volgende stappen:

  • Maak het spaghnum moss nat door het te dompelen in een emmer water.
  • Druk het overtollige water uit en wikkel het moss in een spiraalpatroon om de paal, beginnend aan de onderkant en werkend naar boven.
  • Bevestig het moss op zijn plaats met touw of plantenbandjes, zorg dat je een paar centimeter ruimte tussen de bandjes laat om ruimte voor toekomstige groei te geven.

 

De Monstera bevestigen aan de mosstok

Nu de mosstok is voorbereid, is het tijd om je Monstera aan de paal te bevestigen. Om dit te doen, volg je de volgende stappen:

  • Zoek de hoofdstengel van je Monstera en buig deze zachtjes naar de mosstok.
  • Gebruik plantenbandjes of touw om de stengel aan de paal te bevestigen, zorg dat je genoeg speelruimte laat om beweging en groei toe te staan. Gebruik geen scherpe materialen zoals ijzerdraad, deze kunnen de plant beschadigen.
  • Herhaal het proces met eventuele extra stengels of luchtwortels die je aan de paal wilt bevestigen.

 

Voor je Monstera zorgen

Zodra je Monstera is bevestigd aan de mosstok, is het belangrijk om de plant de juiste zorg te geven om ervoor te zorgen dat hij goed groeit. Hier zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden:

  • Water geven: Zorg dat je je Monstera regelmatig water geeft, de grond vochtig houdt maar niet te nat. Controleer het vochtniveau in de grond voordat je water geeft om te voorkomen dat je te veel of te weinig water geeft.
  • Bemesten: Voer je Monstera elke twee tot vier weken tijdens het groeiseizoen met een vloeibare, evenwichtige meststof.
  • Snoeien: Naarmate je Monstera groeit, kan het nodig zijn om overtollige stengels of bladeren te snoeien die overgroeiden of beschadigd zijn. Gebruik schone, scherpe schaar om nette sneden te maken en verwijder al het dode of zieke weefsel.
  • Door deze stappen te volgen, kun je succesvol je Monstera aan een mosstok bevestigen en de plant de juiste zorg geven om ervoor te zorgen dat hij goed groeit.

Meer weten over hoe je voor de Monstera zorgt? Dat lees je hier.

 

Veel succes!

Terug naar blog