nat-monstera-blad-deliciosa-de-plantrekkers

Verzorging van de Monstera deliciosa (gatenplant)?

Welkom op onze blog over de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant. Deze indrukwekkende tropische plant is inheems in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, waar hij groeit als een klimplant op de stammen van hoge bomen. Zijn glanzende, gepunte bladeren en ongebruikelijke luchtwortels hebben ervoor gezorgd dat het een populaire keuze is als kamerplant over de hele wereld.

De Monstera deliciosa is een redelijk langzaam groeiende plant die een indrukwekkende look kan hebben als hij de juiste condities krijgt. Een van die indrukwekkende kenmerken zijn de fenestraties of ‘gaten’ in de plant.
In deze blog zullen we verschillende aspecten van de Monstera deliciosa verkennen, van zijn geografie tot zijn verzorging en onderhoud als kamerplant.

We zullen ook dieper ingaan op de verschillende soorten Monstera en hoe je deze kunt onderscheiden. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of een beginneling die wat groen in huis wil toevoegen, deze blog heeft vanalles interessants voor je. Veel leesplezier!

Waar komt de Monstera voor?

De Monstera deliciosa is inheems in een breed scala aan landen in Midden- en Zuid-Amerika, waaronder Mexico, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru en Brazilië. Het wordt ook gevonden in andere delen van de wereld, zoals Zuid-Oost-Azië en de West-Indië, waar het is geïntroduceerd als sierplant. De monstera komt dus uit een tropisch klimaat, waar het vochtig is en warm.

Welke soorten Monstera zijn er?

Er zijn verschillende soorten Monstera, waaronder:

  • de Monstera adansonii
  • de Monstera Minima
  • de Monstera Monkey Mask
  • de Monstera Dubia
  • de Monstera deliciosa Variegata

Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals bladvorm, -grootte en -kleur. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of een beginneling die wat groen in huis wil toevoegen, er is een Monstera-soort die bij je past. Wil je graag monstera’s leren herkennen? Dat kan je hier leren.

Verzorging van de Monstera

Hoeveel licht heeft een Monstera nodig?

De Monstera is een plant die weinig licht nodig heeft en het beste gedijt in helder, indirect licht, zoals het licht dat door een raam of een doorzichtig gordijn filtert. De ideale lichtcondities voor een Monstera zullen afhangen van de specifieke locatie en oriëntatie van je huis of kantoor, en kunnen op basis van de intensiteit en duur van het licht dat de plant ontvangt moeten worden aangepast. Door te begrijpen wat de lichtbehoeften van je Monstera zijn, kun je de best mogelijke verzorging geven en de groei en ontwikkeling van de plant ondersteunen.

Een monstera ontvangt in de natuur zelden direct zonlicht,wat maakt dat het zijn bladeren kan verbranden. Let dus goed op met een sterke zon achter glas!
Meer weten over de lichtbehoeften van een Monstera?

Hoeveel water geef ik de Monstera Deliciosa?

De Monstera is een tropische plant die het liefst continu vochtig, maar niet nat gehouden wordt. Om de waterbehoefte van je plant te bepalen, controleer je het vochtniveau in de grond en gebruik je lauw water om de plant grondig te water geven. 
Lauw water voorkomt een koudeshock - wat de plant geen goed doet. 
Meer weten over water geven aan de Monstera?
 

Tips voor de verzorging van de Monstera

Wat te doen met je luchtwortel

De luchtwortels van de Monstera vervullen een aantal belangrijke functies en kunnen vrij worden laten groeien en op een natuurlijke manier of aanmoedigen om naar beneden en in de grond te groeien. Om de groei van de luchtwortels te ondersteunen, geef je de plant een ondersteuningsstructuur en houd je rekening met vochtniveaus om zo rotting te voorkomen. Je kan de wortels ook gemakkelijk oprollen en wegsteken in de sierpot, zodat ze niet te fel opvallen. Wij zijn persoonlijk erg fan van deze eigenschap van de plant. Het laat zien waar hij écht vandaan komt.
Mere weten over wat je kan doen met je luchtwortels?

De Monstera op een mosstok zetten

Voordat we in de details van het bevestigen duiken, is het belangrijk om te begrijpen dat dit proces het beste werkt wanneer de plant nog jong is en nog geen houtachtige stengel heeft ontwikkeld. Als je Monstera volwassen is, kan het moeilijker zijn om hem aan een mosstok te bevestigen.
Je vindt alles over hoe je monstera op een mosstok moet bevestigen in deze blog.

De Monstera stekken  

Een stek nemen van een Monstera? Dat gaat best gemakkelijk! In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol stekjes te nemen van je Monstera! We gaan het hebben over waar je moet knippen bij je Monstera, wanneer de stek in aarde mag en of de monstera stek ook in water kan!

Wat is een Monstera Variegata?

Voor we ingaan op Monstera Variegata, is het belangrijk te begrijpen wat variegatie juist is. Variegatie (of albicatie), wil zeggen dat de plant gekleurde delen heeft. Deze kleuren worden veroorzaakt door het - soms tijdelijk - tekort van chorofyl. Dit kan leiden tot witte, beige, lichtgroene of gele vlekken op de plant. Variegatie wordt vaak aangeduid in de plantennaam door de afkorting var. die gebruikt wordt. 
Variegatie wordt dus veroorzaakt door de afwezigheid van chlorofyl, dezelfde stof dat verantwoordelijk is voor de fotosynthese die een plant doet. Een plant die 100% variegatie heeft, kan dus niet leven. Er zijn planten die compleet witte bladeren hebben, ook deze planten dragen niet bij aan de fotosynthese van de plant. Een niet onbelangrijk gegeven! Deze bladeren zijn dus een ‘last’ voor de plant, gezien ze buiten verdamping, niets opbrengen. 
Variegata komt in de natuur voor zoals bij de Pothos Marble Queen of de Calathea White fusion. Maar bij sommige planten gebeurt er een genetische mutatie. Een soort ‘ongelukje’ van de natuur, zoals bij de Monstera deliciosa.
Deze plant is dus eerder zeldzaam dan veelvoorkomend en dat maakt hem net zo speciaal!

Hoe verzorg je een Monstera Variegata?

Een Monstera Variegata kan je redelijk gelijkaardig verzorgen als een normale - niet variegata Monstera. De belangrijkste verschillen zijn, dat de variegated bladeren, niet in het directe zonlicht mogen. Door de afwezigheid van chlorofyl, verbrand het blad bijna onmiddellijk. Daarnaast geld dezelfde verzorging als voor een normale Monstera.

Waarom kost een Monstera Variegata meer?

Dat is heel simpel: er zijn minder Monstera Variegata’s dan er Monstera’s zijn. Het aantal is beperkt en verzamelaars staan te springen om ze toe te voegen aan hun collectie. Je kan bij ons een Monstera Variegata kopen of bestellen, dan leveren we hem jou zodra er een beschikbaar is.
Bestel hier je Monstera Variegata.

Veelvoorkomende problemen met de Monstera

Help! Er zitten thrips op mijn Monstera!

Thrips zijn kleine, slanke insecten die een groot probleem kunnen vormen voor planten, waaronder de Monstera’s. Deze insecten voeden zich met het sap van planten en kunnen schade veroorzaken aan de bladeren, bloemen en vruchten van de plant. Als je merkt dat je Monstera-plant thrips heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om ze te verwijderen.
Meer weten over thrips op je Monstera? 

Mijn Monstera heeft geen gaten

Als je een Monstera-plant hebt, is de kans groot dat je het bekende patroon van gaten of fenestraties op de bladeren van de plant hebt gezien. Dit is een van de kenmerken van deze unieke tropische plant en kan bijdragen aan zijn aantrekkelijkheid. Maar niet alle gatenplanten hebben deze, wat soms vragen oproept over de gezondheid en het welzijn van de plant. Hoe dat het komt en hoe je dat oplost? 

Monstera krijgt gele bladeren

Soon to come!

Mijn Monstera heeft bruine vlekken

Soon to come!

 

 

 

 

 

Terug naar blog