Zo zorg je voor de Tradescantia

Maak kennis met de Tradescantia: een levendige en gemakkelijk te verzorgen plant die perfect is om een vleugje kleur toe te voegen aan uw huis of kantoorruimte.

De Tradescantia, ook bekend als de "Wandelende Jood", is een soort vaste plant die inheems is in tropische en subtropische gebieden van Amerika. Het is een populaire keuze onder plantenliefhebbers vanwege het levendige blad en de eenvoudige verzorging. Wil je graag een tradescantia kopen?

Waar de Tradescantia voorkomt

De Tradescantia komt oorspronkelijk uit Amerika, met name uit Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Het is een winterharde plant die goed gedijt in een warme en vochtige omgeving. Hij groeit in het wild in het kreupelhout van bossen, langs rivieroevers en in vochtige gebieden. Tradescantia soorten zijn ook bekend in verschillende regio's van de wereld, zoals Azië en Afrika, maar de overgrote meerderheid van de soorten zijn inheems in Amerika.

Hoe herken je de Tradescantia?

De Tradescantia staat bekend om zijn opvallende gebladerte, dat in kleur kan variëren van diep paars tot helder groen. De bladeren zijn meestal klein en ovaalvormig, en ze staan in een spiraalvormig patroon langs de stengel. Sommige soorten Tradescantia hebben bonte bladeren met verschillende kleuren die een mooi contrast geven. Deze kleuren kunnen worden versterkt door de juiste hoeveelheid licht en de juiste bemesting. De plant kan tot een meter hoog worden, afhankelijk van het ras en de groeiomstandigheden. Hij heeft kleine bloemen op aren die meestal wit of roze zijn en die in de zomer verschijnen.

Verzorging van de Tradescantia


De Tradescantia water geven

De Tradescantia is relatief gemakkelijk te verzorgen, maar heeft wel constant vocht nodig om te gedijen. Het beste is om de grond constant vochtig te houden, maar niet doordrenkt met water. Het is belangrijk om de grond tussen twee waterbeurten door iets te laten drogen om wortelrot te voorkomen. Eén keer per week water geven zou voldoende moeten zijn voor deze plant, maar in de zomer of als je in een heet en droog gebied woont, moet je misschien vaker water geven. Het is ook belangrijk om de potgrond te controleren en niet te veel water te geven. Als je ziet dat de grond drassig is, wacht dan een dag of twee voordat je opnieuw water geeft.

Hoeveel licht heeft de Tradescantia nodig?

De Tradescantia geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan lagere lichtomstandigheden verdragen. Het is het beste om hem uit direct zonlicht te houden om bladverbranding te voorkomen. Als u de kleuren levendig wilt houden, kunt u hem het beste op een plek met helder licht zetten. Denk eraan dat een gebrek aan licht zal resulteren in een zwakkere en legere plant. Als je merkt dat de bladeren bleek worden, kan dat een teken zijn dat ze te weinig licht krijgen.


Enkele tips voor de verzorging

  • Houd de grond constant vochtig, maar niet doordrenkt.
  • Zet de plant op een plek met helder, indirect licht.
  • Houd de plant uit direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
  • Snoei regelmatig om de grootte en vorm van de plant te controleren, dit zal ook helpen om een bossigere groei te bevorderen.
  • Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Een goed drainerende potgrond of een mengsel van aarde en perliet of vermiculiet is voldoende.
  • Tijdens het groeiseizoen maandelijks bemesten om een gezonde groei te bevorderen. Een uitgebalanceerde meststof werkt prima, maar als u de kleur van de bladeren wilt verbeteren, kunt u een meststof gebruiken die speciaal is samengesteld voor bladplanten.