Zo verzorg je Pothos-planten

Pothos of Epipremnum is een algemene naam die verwijst naar verschillende planten in de Epipremnum-familie . Door hun gemakkelijke verzorging en prachtige bladeren zijn deze kamerplanten zeer populair. Je hebt verschillende Pothos-planten, maar gelukkig hebben ze elk ongeveer dezelfde eisen als het neerkomt op hun verzorging.

Enkele van de planten die tot de Pothos-familie behoren, zijn onder meer:

De Scindapsus Pictus ook bekend als “Satin Pothos” is in tegenstelling tot wat velen denken geen familie van de Epipremnum.

 

Verzorging Pothos-planten

 Pothos-planten groeien best snel en kunnen onder ideale omstandigheden in slechts een paar maanden tijd een meter lang worden. Hoe snel ze groeien is afhankelijk van verschillende factoren, zoals water, licht, temperatuur, etc. Om je Epipremnum-plant dus gezond en groot te krijgen moet je ervoor zorgen dat je hun gemakkelijke verzorging onder de knie krijgt. Meer gemakkelijke planten vind je hier.

Pothos-planten groeien best snel en kunnen onder ideale omstandigheden in slechts een paar maanden tijd een meter lang worden. Hoe snel ze groeien is afhankelijk van verschillende factoren, zoals water, licht, temperatuur, etc. Om je Epipremnum-plant dus gezond en groot te krijgen moet je ervoor zorgen dat je hun gemakkelijke verzorging onder de knie krijgt. Meer gemakkelijke planten vind je hier. 

 

Hoeveel water hebben de Pothos-planten nodig?

Pothos-planten moeten lichtvochtig blijven om snel te kunnen groeien. Zorg er wel voor dat je ze niet te veel water geeft, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken en hun groei vertraagt. Probeer te achterhalen hoeveel water hij nodig heeft, door in het begin te controleren na hoeveel dagen de grond niet te nat en niet te droog is. Normaal gezien zou 1 keer water geven in de week voldoende moeten zijn.

 

Hoeveel licht hebben de Pothos-planten nodig?  

Blad van een Epipremnum pinnatum 'Global Green'

Zoals eerder vermeld groeien Epipremnum-planten het snelst in helder, indirect licht. Maar ook in de (half) schaduw staan ze goed. Als ze bij weinig licht worden gehouden, kan hun groeisnelheid vertragen en worden de bladeren van de meeste planten in de Pothos-familie groener en donkerder. Daarbovenop vergroot de afstand tussen de bladeren als ze niet genoeg licht krijgen.  Dit gebeurt omdat de Pothos-plant dan opzoek is naar meer licht en zijn bladeren daardoor uitstrekt. Indirect zonlicht kan ook voor warmte zorgen, dit is ideaal aangezien ze voorkeur geven aan temperaturen tussen 15 en 28 graden Celsius. Temperaturen buiten dit bereik kan ervoor zorgen dat ze minder snel groeien. 

  

Zijn Pothos-planten giftig?

De bladeren van de Pothos-planten mogen niet ingeslikt worden door je huisdieren, deze zijn giftig voor hen. Wees dus voorzichtig als je ze ziet spelen met de bladeren van deze planten, want het inslikken ervan kan leiden tot braken en zwellingen in de mond. 

 

Hoe moet je Pothos-planten stekken?

Je kan je Pothos-planten ook stekken. Het is een gemakkelijk proces om nieuwe planten te kweken uit delen van een bestaande Pothos. 

1. Pak een gezonde plant van de Epipremnum-familie en zoek een gezonde stengel zonder of met nog 1 of 2 bladeren. (Pak een stengel met een verdikking waar de bladeren op kunnen groeien).

2. Plaats dan de stengel in een pot of glas water en zorg ervoor dat de verdikking op de stengel zich onder het water bevindt.

4. Zet de pot of glas vervolgens op een plaats met indirect zonlicht en ververs het water regelmatig.

5. Na 2 tot 4 weken zou je normaal al moeten zien dat er wortels beginnen te groeien. 

6. Als je nieuwe Pothos-plant genoeg wortels heeft gevormd kan hij worden overgeplant in potgrond.

Veel succes met het stekken!! 

 

Hoe verpot ik mijn Pothos-plant? 

Als de Pothos te groot is geworden voor zijn huidige pot, kan je hem uiteraard verplaatsen naar een grotere pot. Hiervoor moet je hem pakken bij de stengels en laat je hem wortelen in de nieuwe pot met potgrond. Pothos-planten geven ook de voorkeur aan goed doorlatende grond. Zo voorkom je wortelrot.