potgrond-belgische-potjes-schimmel-plantrekkers-leuven

Witte schimmel op potgrond

Als liefhebber van planten heb je misschien al schimmel op de bodem van je geliefde binnen- of buitenplanten zien groeien. Hoewel het alarmerend kan zijn om schimmel op de bodem te zien, is het belangrijk om te begrijpen dat dit niet per se slecht is. In dit artikel nemen we een nader kijk op schimmel op de bodem van planten, waarom het optreedt en waarom het jouw planten niet schaadt.

Wat is schimmel op plantenbodem?

Schimmel op de bodem van planten is een soort schimmel die groeit in vochtige, warme en vochtige omgevingen. Het is een veelvoorkomend probleem voor binnenplanten die te veel water krijgen of in een vochtige omgeving worden gehouden. De schimmel verschijnt als een witte, pluizige groei op het oppervlak van de bodem en kan ook groen, zwart of grijs zijn. Schimmels zitten in alle grond, daarom is het doodnormaal dat er schimmel op je potgrond staat.

Waarom groeit er schimmel op plantenbodem?

Schimmel groeit op de bodem van planten wanneer de bodem te nat is gedurende te lange tijd. Dit kan gebeuren wanneer je je planten te vaak water geeft of wanneer de luchtvochtigheid in de kamer te hoog is. Overwatering is de meest voorkomende oorzaak van schimmel op plantenbodem, aangezien het overmatige water een vochtige omgeving creëert die perfect is voor schimmelgroei.

Waarom schaadt schimmel op de bodem van planten niet?

Hoewel schimmel op de bodem misschien niet aantrekkelijk uitziet, is het niet schadelijk voor jouw planten. Integendeel, schimmel is een natuurlijk onderdeel van het ecosysteem en speelt een rol bij het afbreken van organische stoffen in de bodem. Zolang jouw plant gezond is en geen tekenen van stress vertoont, schaadt de schimmel op de bodem jouw plant niet.

Hoe kun je schimmel op plantenbodem voorkomen

De beste manier om schimmel op plantenbodem te voorkomen, is ervoor te zorgen dat jouw planten niet te veel water krijgen. Laat de bodem iets opdrogen tussen het water geven door en zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is. Je kunt ook de luchtcirculatie rond jouw planten vergroten door ramen te openen of een ventilator te gebruiken. Een van de andere manieren om de luchtvochtigheid te verminderen is door planten samen te groeperen, aangezien de planten zullen transpireren en de luchtvochtigheid zullen verminderen.

Hoe geraak ik van schimmel op de potgrond af?

Je kan de schimmel er af halen met keukenrol of de bovenste laag van de potgrond vervangen met nieuwe. 

Schimmel op plantenbodem is een veelvoorkomend probleem voor binnenplanten en is meestal niet schadelijk voor jouw planten. De manier om te voorkomen dat er schimmelgroei is, om ervoor te zorgen dat jouw planten niet te veel water krijgen en de luchtcirculatie rond jouw planten groot genoeg is. Door deze tips te volgen, kun je jouw planten gezond en schimmelvrij houden.

 

Terug naar blog