Strelitizia-paradijsvogelplant-bladeren-krullen

Strelitzia bladeren krullen

Strelitzia, ook wel bekend als de Paradijsvogelplant, is een prachtige tropische plant die geliefd is om zijn opvallende bloemen en weelderige groene bladeren. Soms kunnen de bladeren van een Strelitzia echter gaan krullen, wat een teken kan zijn van ongezonde omstandigheden of plagen. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van krullende bladeren bij de Strelitzia bespreken en tips geven om dit probleem te voorkomen.
Wil jij ook een Strelitzia?
Koop de Strelitzia hier. 

Oorzaken van krullende bladeren

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het krullen van de bladeren van een Strelitzia. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Te weinig water

Een veelvoorkomende oorzaak van krullende bladeren bij de Strelitzia is een gebrek aan water. Deze plant heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven, vooral tijdens de groeiperiode. Als de grond uitdroogt, kunnen de bladeren gaan krullen als reactie op het watertekort. Zorg ervoor dat je de plant regelmatig water geeft en dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Een goede vuistregel is om de grond licht vochtig te houden en pas opnieuw water te geven als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Lees er meer over in onze blog over de Strelitzia water geven.

Te lage luchtvochtigheid

Strelitzia's gedijen in een vochtige omgeving, en een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot het krullen van de bladeren. Vooral in omgevingen met centrale verwarming of droge klimaten kan de luchtvochtigheid te laag zijn voor deze plant. Om de luchtvochtigheid te verhogen, kun je de Strelitzia regelmatig besproeien met water, een luchtbevochtiger gebruiken of de plant op een schotel met water en kiezels plaatsen. Dit helpt om een vochtigere omgeving rond de bladeren te creëren en het krullen te verminderen. 

Lees ook onze tips om luchtvochtigheid te verhogen.

Plagen

Krullende bladeren kunnen ook worden veroorzaakt door plagen zoals spintmijten of bladluizen. Deze insecten voeden zich met het sap van de plant en kunnen schade aanrichten aan de bladeren, wat leidt tot krullen en misvormingen. Controleer regelmatig de bladeren en de onderkant van de bladeren op tekenen van plagen. Als je plagen ontdekt, kun je ze behandelen met onze eigen spray: de Jungle Mist.

Voorkomen van krullende bladeren

Om het krullen van de bladeren bij de Strelitzia te voorkomen, kun je de volgende maatregelen treffen:

  1. Zorg voor een regelmatige watergift, waarbij je ervoor zorgt dat de grond licht vochtig blijft zonder dat deze verzadigd raakt. Lees in deze blog alles over water geven aan de Strelitzia.

  2. Verhoog de luchtvochtigheid. Dat kan je doen met onze tips om luchtvochtigheid te verhogen.

Terug naar blog