Ongedierte op een blad van een plant

Help, ik heb beestjes op mijn planten!

 

Planten zijn helaas niet immuun voor ongedierte, wees er dus snel bij als je ziet dat je plant last heeft van beestjes. De effecten ervan zijn schadelijk en kunnen leiden tot verzwakte planten, trage groei, bladeren die afvallen, gaatjes in je bladeren en kan er zelfs voor zorgen dat je plant sterft. Over het algemeen kunnen ongedierte dus een bedreiging vormen voor de gezondheid van je plant!

Lees hieronder meer over de verschillende en meest voorkomende beestjes op je planten en wat je er tegen kan doen.

 

Ongedierte op planten 

De meeste ongedierte op planten zijn voornamelijk opzoek naar het sap dat uit de cellen van een blad komen. Om dit te verkrijgen nemen ze dus een hap van het blad om te kunnen drinken. Dit is dus waarom je vaak ziet dat de bladeren van een plant met ongedierte vaak kleine gaatjes hebben. Het is een belangrijk teken om te herkennen dat je plant last heeft van ongedierte, want je gaat de beestjes niet altijd kunnen zien doordat sommige heel klein zijn.

 

Wat zijn Bladluizen?

Bladluizen op blad

Bladluizen zijn kleine gele, groene of zwarte luisjes die je vindt op de punten waar nieuwe bladeren ontstaan. Veel mensen denken dat ze wit zijn, maar ze vervellen ongeveer 4 keer in hun leven en de witte vervellingshuidjes blijven dan achter op de plant. Bladluizen zoeken dus sap en zuigen deze uit je plant, als ze dit doen komt er ook een deel van hun speeksel in de plant terecht. Omdat je planten sappen verliezen en speeksel van bladluizen schadelijke stoffen bevat, worden je planten zwakker. Ze groeien minder snel of niet meer, er is bladschade en ze veroorzaken plantenziekte (virussen) omdat bladluizen ziektes verspreiden. Bladluizen scheiden ook een plakkerig vloeistof af genaamd honingdauw. Honingdauw kan er voor zorgen dat zwarte schimmel ontstaat en je bladeren er zwart en roetachtig uitzien. Om deze schade te voorkomen of beperken kan je gebruik maken van biologische of chemische bestrijding. Voor de biologische manier raden wij je de Jungle Mist van De Plantrekkers aan. Het is een 100% natuurlijke en organische spray tegen ongedierte om je plant gezond te houden!

 

Wat zijn Trips?

Trips op blad

Trips zijn kleine langwerpige beestjes die moeilijk te zien zijn met het blote oog. Ze zijn geel, bruin, zwart of zwart/wit. Je kan weten dat je er last van hebt als je ziet dat je plant kleine witte streepjes of stipjes op het blad heeft. Ook voeden ze zich met sap van je planten. Ze zuigen de cellen van je bladeren helemaal leeg en dit zorgt voor zilverkleurige of grijze vlekken op je bladeren. Als je donkergroene streepjes op stipjes ziet op je blad dan zijn dit de uitwerpselen van de trips. Doordat al het sap eruit wordt gezogen wordt je plant zwakker en maakt het moeilijker nieuwe bladeren aan, het kan ook zijn dat je bladeren er helemaal van uitdrogen. Bovendien kunnen de bladeren verkleuren of misvormen en kunnen virussen overgedragen worden op je plant. Je kan trips bestrijden met biologische (Jungle Mist) of chemische methodes. 

 

Wat zijn Spintmijten?

Spintmijten op blad

Spintmijten zijn gele, rode of bruine beestjes die een fijne spinsel onder bladeren spinnen. Zij produceren dus heel dunne draden zoals spinnen. Spintmijten zuigen het sap uit de bladeren van een plant, wat leidt tot gele of bruine puntjes op je bladeren. Als het heel ernstig is kunnen de bladeren volledig uitdrogen en afsterven. Doordat er sap uit je bladeren wordt gezogen wordt je plant zwakker, heeft hij problemen met groeien en is hij sneller vatbaar voor ziektes. Ook deze kan je bestrijden met biologische (Jungle Mist) of chemische methodes.

 

Wat zijn Dopluizen?

Dopluizen op blad

Dopluizen zijn zichtbaar als bruine bobbeltjes op je blad. Je haalt ze gemakkelijk van je plant af met je nagels, ze kunnen soms wel wat vaststeken aangezien ze een plakkerige vloeistof afscheiden, namelijk honingdauw. Honingdauw kan er voor zorgen dat zwarte schimmel ontstaat en je bladeren er zwart en roetachtig uitzien. Als je ze ook met de hand wil verwijderen moet je wel oppassen, want de kans bestaat dat je eventuele eitjes hiermee verspreidt.  Er zijn biologische (Jungle Mist) en chemische bestrijdingsmiddelen om deze te bestrijden, maar er is ook een gemakkelijke en milieuvriendelijke manier om er geen last meer van te hebben en dat is de beestjes bestrijden met olijfolie. Door wat olijfolie op de beestjes te zetten (met een wattenstaafje bijvoorbeeld) zorg je ervoor dat de adembuizen afgesloten worden en de luizen stikken.

 

Wat zijn Schildluizen?

Schildluis op blad

Ook schildluizen zijn vooral zichtbaar als bruine bobbeltjes op je blad, maar schildluizen scheiden geen honingdauw af. Ze zijn iets kleiner dan dopluizen en de bladeren krijgen door deze beestjes een gele rode of bruine vlekken, ze worden misvormd en vallen ook af. Zoals dopluizen kan je schildluizen bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, met olijfolie of met onze Jungle Mist een natuurlijke en organische spray. 

Wat zijn Rouwvliegjes?

Rouwvliegjes op blad

Rouwvliegjes zijn zwarte insecten die rondom je plant vliegen. Ze kunnen in grote aantallen voorkomen en worden meestal aangetrokken door vochtige omstandigheden. De effecten van deze beestjes zijn voornamelijk wortelschade. Ook maken ze je planten zwak en groeien ze minder snel. De larven van rouwvliegjes voeden zich met wortels van planten en dit leidt tot beschadigde wortels waardoor je plant minder water en voedingsstoffen kan opnemen. Om rouwvliegjes zo veel mogelijk te beperken kun je chemische of biologische bestrijdingsmethoden hanteren. Maar het plaatsen van sticky traps is ook een zeer handige manier om rouwvliegjes te vangen. Je zet ze dan neer op oppervlaktes waar de vliegjes vaak landen of je kan ze ophangen tegen de muur of aan het plafond. Ook kan je aaltjes gebruiken tegen rouwvliegjes. Het is een biologische bestrijding tegen insecten zoals rouwvliegjes. 

Je kan ook het probleem al wat verminder door gebruik te maken van onze Sticky Fly Traps. Handig om van al die rondvliegende insectjes af te geraken! Door hun zwarte kleur vallen ze ook nog eens niet op!  

Wij bieden aaltjes aan via biogroei.be. Met onze code "PLANTREKKERS10" krijg je een korting van 10%

 

Om al deze beestjes dus te bestrijden op een natuurlijke en organische manier kan je ook de Jungle Mist van De Plantrekkers gebruiken. Het is een 100% natuurlijke spray die je bladeren glanzend maken en ook gezond houden. Op onze website vind je de ingrediënten ervan en hoe je deze spray het best gebruikt om je planten te beschermen! 

Terug naar blog