Wat is perliet?

Wat is perliet?

Perliet is een vulkanisch mineraal dat veel gebruikt wordt als bodemverbeteraar voor kamerplanten. Het is een lichtgewicht, wit en poreus materiaal dat wordt gemaakt door vulkanisch glas bij hoge temperaturen te verhitten. Perliet is een uitstekende toevoeging aan de bodem van uw kamerplanten omdat het de drainage, beluchting en waterretentie verbetert.

In veel potgrond zit perliet. Je ziet perliet als kleine witte bolletjes in je potgrond. Dus neen, dat is geen isomo!

Bij het kopen van perliet is het essentieel een product te kiezen dat zuiver is en vrij van stof of puin. Het is ook essentieel om het juiste type perliet voor uw kamerplanten te kiezen. Er is grof perliet, dat het beste is voor cactussen en vetplanten, en fijn perliet, dat ideaal is voor varens en andere planten die graag vochtige grond hebben..

Voordelen van perliet


Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van perliet in de bodem van uw kamerplanten is dat het de drainage verbetert. Wanneer perliet wordt gemengd met andere bodemcomponenten, creëert het kleine luchtzakjes die ervoor zorgen dat overtollig water van de wortels van uw planten wordt afgevoerd. Dit voorkomt wortelrot en andere watergerelateerde problemen die uw planten kunnen beschadigen of doden.

Perliet verbetert ook de beluchting, wat essentieel is voor een gezonde plantengroei. De kleine luchtzakjes die door perliet ontstaan, geven de wortels toegang tot de zuurstof die ze nodig hebben om te gedijen. Dit is vooral belangrijk voor kamerplanten die in containers worden gekweekt, omdat deze planten moeite kunnen hebben om zuurstof te krijgen in verdichte grond.

Een ander voordeel van perliet is dat het water in de grond vasthoudt. Hoewel het essentieel is voor kamerplanten om goed drainerende grond te hebben, is het ook belangrijk dat ze een consistente watertoevoer hebben. Perliet is een hydrofoob materiaal, wat betekent dat het water afstoot. Het kan echter ook water vasthouden en na verloop van tijd langzaam weer afgeven. Hoeveel water? Tot wel 4 keer zijn gewicht! Dit helpt om de grond gelijkmatig vochtig te houden en voorkomt de noodzaak om vaak water te geven.

U kunt perliet kopen in onze plantenwinkel of hier online. We kozen voor een handig formaat van 3 liter, net genoeg om enkele kamerplanten te verplanten. Koop hier je perliet.

Kortom, perliet is een waardevolle toevoeging aan de grondmix van elke kamerplant. Het verbetert de drainage, beluchting en het vasthouden van water, wat essentieel is voor een gezonde plantengroei. Wanneer je perliet koopt, zorg er dan voor dat je een zuiver en stofvrij product kiest, en het juiste type perliet voor je kamerplanten. Met een beetje onderzoek kun je de perfecte perliet vinden om je planten te laten bloeien.

Terug naar blog