eenjarige-planten-leuven-plantrekkers

Wat is een eenjarige plant?

In deze blog lees je alles over eenjarige planten. Wat zijn ze? Welke zijn er zoal?Een eenjarige plant is een plantensoort die zijn hele levenscyclus binnen één groeiseizoen voltooit.

Wat is een eenjarige plant?

Een eenjarige plant is een plantensoort die zijn hele levenscyclus binnen één groeiseizoen voltooit. Dit betekent dat ze binnen één jaar uit zaad groeien, bloeien en zaden produceren, waarna ze afsterven. Eenjarigen verschillen van vaste planten, die langer dan een jaar leven, en tweejarigen, die er twee jaar over doen om hun levenscyclus te voltooien.

Populaire eenjarige planten

Er zijn veel populaire eenjarige planten die vaak in tuinen en landschappen worden gebruikt.

Enkele voorbeelden van eenjarige planten zijn:

  • Goudsbloemen: Deze felgekleurde bloemen zijn gemakkelijk te kweken en verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Ze worden vaak gebruikt als borderplant of als perkplant.
  • Zinnia's: Deze grote, felgekleurde bloemen zijn ook gemakkelijk te kweken en zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Ze worden vaak gebruikt als rand- of perkplant.
  • Zonnebloemen: Deze grote, felgele bloemen zijn een populaire keuze voor tuinen en landschappen. Ze kunnen groeien tot 15 meter hoog en worden vaak gebruikt als een centraal punt in een tuin of landschap.
  • Petunia's: Deze felgekleurde bloemen zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren en worden vaak gebruikt als borderplant of als perkplant.
  • Erwten: Deze kleurrijke bloemen zijn populair in cottagetuinen. Het zijn klimplanten en worden vaak gebruikt om hekken of latwerk te bedekken.


Kortom, eenjarige planten zijn planten die hun hele levenscyclus in één groeiseizoen afronden. Deze planten verschillen van vaste planten, die langer dan een jaar leven, en tweejarigen, die er twee jaar over doen om hun levenscyclus te voltooien. Enkele populaire voorbeelden van eenjarige planten zijn goudsbloemen, zinnia's, zonnebloemen, petunia's en erwten.

Terug naar blog