Verzorging van de Ficus

Als je erover denkt een Ficus aan je kamerplanten verzameling toe te voegen, ben je hier aan het juiste adres. In deze gids behandelen we alles wat je moet weten over de verzorging van Ficussen, van welke soorten er zijn, water geven tot licht- en voedingsbehoeften. Aan het eind ben je een expert in alles wat met Ficussen te maken heeft! 

De Ficus Algemeen

Deze meest populaire groene kamerplant zijn oorsprong ligt in Afrika, maar komt ook voor in Zuid-Amerika, Australië en Azië. De Ficus is makkelijk te verzorgen, kan 30 meter groot worden en kan lang meegaan! Tenminste, als je hem goed verzorgt. Je hebt de keuze uit verschillende soorten. Voor ieder wat wils. 

Verschillende soorten Ficus:

De soorten Ficus die je bij ons vindt zijn de volgende:

 Er bestaan zo’n 750 soorten Ficussen. Die kunnen we niet allemaal opsommen… Ben je opzoek naar één van deze soorten kunnen wij deze altijd bestellen voor jou. Contacteer ons dan via mail of sociale media.

Verzorging van de Ficus

Zonlicht en standplaats

Door zijn oorsprong uit een warm klimaat houdt de Ficus van veel zonlicht. Zet hem daarom zo dicht mogelijk bij een zuidelijk raam, minimum 5 uur per dag. Het is belangrijk de Ficus regelmatig te draaien zodat al zijn kanten de zon te zien krijgen. Ook jouw plant kan kou vatten! Zet hem daarom niet in de tocht. 

Hoeveel water geef je aan een Ficus?

Als je weet dat deze plant uit het regenwoud komt, weet je ook dat deze plant van water houdt. Houd de grond dan ook altijd vochtig. Dit kun je checken door je vinger in de grond te steken. Blijft er geen grond aan je vinger hangen? Dan is het tijd om jouw vriend te wateren. Normaal is 1x per week water geven voldoende. In de zomer mag je hem wat meer wateren omdat hij dan meer energie verbruikt.

Temperatuur voor de Ficus 

Ficussen gedijen het beste bij een stabiele kamertemperatuur tussen 20°C en 24°C overdag en iets koelere nachttemperaturen van 16°C tot 18°C. Het handhaven van deze temperaturen is essentieel, vooral voor soorten zoals de rubberplant (Ficus elastica) die van nature in tropische klimaten gedijen. Bescherm de plant tegen vorst en temperatuurschommelingen.

Is een Ficus giftig?

Ficussen zijn giftig. Het witte sap dat vrijkomt na snoeien kan irritatie veroorzaken bij contact met de huid. Als huisdieren of kinderen de bladeren eten en huidklachten ontstaan, is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts of dierenarts.

Het snoeien van de Ficus

Je snoeit de Ficus best elk najaar of wanneer de plant te groot wordt. Dan kan hij herstellen van de koude winter. De Ficus Lyrata, Pumila, Ginseng en Ficus Benjamina moet al in het voorjaar worden gesnoeid. Ficus Elastica wordt graag op het einde van de winter bijgetrimd.  Dit doe je met de snoeischaar. Verwijder dode, zieke en zwakke takken om jouw plant er terug jeugdiger uit te laten zien. Het kan zijn dat jouw Ficus gaat ‘bloeden’ nadat je hem hebt gesnoeid. Daarbij komt een wit sap vrij.
Je kan de wond afdekken met aarde of kaarsvet. Wanneer je hem bij snoeit, bereikt het zonlicht de kern van de plant veel beter in de winter. Een gesnoeide Ficus zal ook minder water verbruiken wanneer er bladeren zijn verwijderd. Let op: het witte sap van de Ficus is giftig en kan de huid gaan irriteren en je vloer beschadigen!

Heeft mijn Ficus voeding nodig?

Een plant heeft ook voeding nodig. Met de juiste voedingsstoffen zullen de planten minder snel ziektes krijgen en langer leven. Je kan de plant gerust elke 2 weken wat plantenvoeding toedienen. 


Problemen met mijn Ficus.

Het kan gebeuren dat jouw plant wat probleempjes ondervindt. Maar geen paniek. Wij hebben hier een aantal situaties opgesomd die zich voor kunnen doen en hoe je die kan oplossen! Staat jouw situatie er toch niet tussen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren via mail of sociale media.

Last van beestjes op mijn Ficus

De Ficus is gevoelig voor Wolluis en Spint. Wolluis zijn kleine wollige beestjes die een plakkerige substantie achterlaten op de plant. Spint kun je lastig zien, ze lijken op bruine of gele bruine stipjes. Deze beestjes veroorzaken vooral schade aan de plant. Geen paniek, ze zijn niet gevaarlijk. Spray elke dag wat water op de bladeren en veeg de bladeren af met een doekje. Nog een manier bij de Wolluis is om ze met in alcohol doordrongen wattenstaafje aan te stippen. Vergeet zeker de onderkant van de bladeren niet en de eitjes van de beestjes! Zet de plant ook een tijdje apart zodat jouw andere planten hier geen last van krijgen.

Mijn Ficus laat zijn bladeren vallen

Verliest hij zijn mooie bladeren? Zo jammer toch hé! Dan heeft je plant het koud, krijgt hij te weinig zonlicht of te veel water. Plaats hem wat dichter bij het raam en zorg ervoor dat de grond vochtig is! Je plant kan ook een gebrek aan voedingsstoffen hebben. Wanneer je plant ziektes heeft, worden de voedingsstoffen afgenomen hierdoor. Deze ziektes kunnen zijn: spint, (wol)luis,... Wanneer een blad oud is, kan het ook gaan vallen. 

De bladeren van mijn Ficus zijn geel of bruin.

Wanneer de Ficus gele of bruine bladeren vertoont kan dat liggen aan verschillende factoren. Als hij te weinig water krijgt drogen de bladeren op en verkleuren ze. Bij te veel water beschadig je zijn wortels en worden je bladeren geel of bruin. De volgende fase is dat de bladeren gaan afvallen. Lees hier meer over wortelrot.

Een andere reden kan zijn dat je Ficus niet genoeg licht krijgt. Zij hebben voldoende licht nodig om gezond te blijven, dus met een tekort gaan zijn bladeren ook geel of bruin worden. Als je bladeren verkleuren door onvoldoende voedingsstoffen dan kan dat stilletjes aan weer bijkleuren als je hem de juiste hoeveelheden voeding geeft. Of je kan opnieuw beginnen en je Ficus verpotten, zo worden je gele en bruine bladeren terug groen! 

Mijn Ficus valt omver.

Een grote plant is mooi maar wanneer hij té groot en zwaar wordt kan het vervelend worden als hij omvalt. Je kan proberen hem in een zwaardere pot te zetten.

Mag mijn Ficus op vloerverwarming staan?

Ja, vloerverwarming is prima, maar in de wintermaanden is het aan te raden om een isolerende onderlaag te gebruiken tussen de pot en de vloer. Hiermee voorkom je dat de plant direct op de vloer staat, wat de plant kan beschermen tegen koude en vochtige omstandigheden.