Planten verzorgen in de winter

Planten verzorgen in de winter

Als je een plantenliefhebber bent, dan kan de winter een lastige tijd zijn. De kou en de duisternis kunnen het moeilijk maken om je planten gezond en gelukkig te houden. Maar met een beetje know-how kun je je planten de winter door verzorgen en ze er op hun best uit laten zien. In deze blog bespreken we hoe je je planten in de winter kunt verzorgen en geven we je enkele tips om ze gemakkelijk deze donkere periode te laten overleven.

Verplaats je planten meer richting de ramen zodat ze meer licht kunnen vangen. De dagen worden korter en het licht wordt minder fel, een extra straaltje zon doet het dus zeker goed! Zet ze niet met hun bladeren tegen het raam, dat is nét te koud!

Vermijd het plaatsen van planten in de buurt van warmtebronnen zoals open haarden of radiatoren. De plotse temperatuurschommelingen doen de plant geen goed. Zoek een plekje met een constante temperatuur, uit de tocht en weg van de hittebronnen!

varen-hout-bak-groen

 

Houd je huis vochtig door tijdens de koude weermaanden een luchtbevochtiger te laten werken om het vochtgehalte rond het huis op peil te houden. Er zijn nog tal van andere manieren om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen.

Verpot je planten niet! Verpotten is altijd een schok voor je plant en wanneer de plant 's winters stilligt, kan hij zich niet goed aanpassen. Verpotten in de winter is een risico dat je liever niet neemt, althans, op eigen risico! Er zijn natuurlijk uitzonderingen (planten onder een groeilamp, planten wiens wortels 

Geef minder water en zeker geen bemesting! De groei van de planten vermindert in de winter en daardoor drinken ze ook minder. Let dus goed op met het wateren en verminder de frequentie en hoeveelheid.

Sommige planten gaan in winterslaap waardoor bladeren kunnen afvallen, of zelfs de volledige plant kan afsterven. Bij sommige soorten zoals de Caladium, kan je de knollen bewaren en in de lente terug planten!

Om even samen te vatten, planten in de winter verzorgen doe je zo:

  1. Meer licht
  2. Minder water
  3. Niet verpotten
  4. Weg houden van warmtebronnen
  5. Niet bemesten

Lukt het jou toch niet om je vrienden in leven te houden? Of zit je toch nog met vragen? Stuur ons een mailtje, een berichtje, een rooksignaal of iets anders en dan proberen we je zo verder te helpen. Veel succes!

Terug naar blog