pannekoekenplant-houten-bak-deplantrekkers-leuven

Verzorging van de Pannekoekenplant (Pilea Peperomiodes)

Als je een heerlijke en gemakkelijk te kweken plant zoekt, is de Pannekoekenplant een prima keuze! Dit van oorsprong uit Azië afkomstige lid van de Urticaceae familie heeft opvallende, bonte bladeren die op pannenkoeken lijken. Ze groeien tegen de grens van de Himalaya aan en kunnen dus wel tegen een stootje. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook snelgroeiend en gemakkelijk te verzorgen. In deze gids staat alles wat je moet weten over de Pilea. 

Algemene informatie over de Pilea Peperomiodes

Waar komt de pannekoekenplant voor?

De Pilea komt oorspronkelijk uit China en is familie van de brandnetel. Deze plant maakt de laatste jaren zijn comeback na zijn populariteit in de jaren 70! Hij heeft zijn naam ‘Pannekoekenplant’ zeker niet gestolen. Zijn ronde bladeren kunnen 6 à 7 centimeter diameter breed en de plant zelf kan makkelijk 30 cm hoog worden. Het blad ‘ligt’ op zijn dunne stengel. Het is een bodembedekker, wat wil zeggen dat er altijd plantjes naast de moederplant uitschieten. Zo bedekken ze heel de bodem.


Verschillende soorten Pilea’s:

Pannekoekenplant

 

 

Ben je opzoek naar een specifieke soort Pilea? Neem dan gerust contact op, wij kunnen in principe elke plant voor jou bestellen. Bestel hier je pannekoekenplant

In het algemeen is het verzorgen van de Pilea vrij simpel. Kleine beetjes water, voldoende licht en voeding in de zomer.

Verzorging van de Pannekoekenplant

Water geven 

De Pilea is niet zo’n dorstige plant. Elke week een klein beetje water geven is voldoende. Houd de grond licht vochtig. De plant houdt zeker niet van uitdroging maar ook niet van verdronken te worden in water. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan, zo zullen de wortels gaan rotten. Lees hier meer over wortelrot

Licht & standplaats van de pannekoekenplant

Hij houdt van licht maar verkiest liefst geen plekje in de volle zon. Zo vermijd je dat de bladeren verbranden. Kies een plaats aan een noordelijk raam. Zet hem niet op een donkere plaats maar ook niet op een té lichte plaats. Wanneer hij fout staat zul je dat snel merken aan de bladeren die veranderen. 

Extra voeding en meststof voor de Pilea

Eens in de maand, in de zomer lust jouw pannenkoekje gerust wat vloeibare plantenvoeding. Al is dit niet noodzakelijk. In de herfst en winter rust de plant, dan hoef je dit niet te doen. 

Veelvoorkomende problemen met de pannekoekenplant

Ondervind je problemen met jouw Pannekoekenplantje? Lees dan snel verder en laten we dit oplossen!

Gele bladeren van de pannekoekenplant

Worden de bladeren geel? Dan geef je waarschijnlijk te veel water of te weinig/veel licht. 1x per week wateren is voldoende en plaats je plantje niet in de volle zon. De gele blaadjes kan je van het stammetje afhalen. Zo kan de plant zijn volle energie steken in de gezonde blaadjes. Ookal hoeft de Pilea niet noodzakelijk gesnoeid te worden.

Pannekoekenplant verliest bladeren

Het is niet ongebruikelijk om te merken dat je pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) af en toe enkele van zijn bladeren verliest. Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben en is meestal geen reden tot grote bezorgdheid. De pannenkoekenplant kan bladeren verliezen als reactie op veranderingen in zijn omgeving, zoals wisselingen in lichtniveaus, temperatuur, of luchtvochtigheid. Het kan ook gebeuren als de plant ouder wordt en de onderste bladeren natuurlijk afwerpt om energie te besparen voor nieuwe groei.

Een goede verzorging, inclusief voldoende licht, matig water geven en af en toe bemesten, kan helpen om dit bladverlies tot een minimum te beperken. Als je echter merkt dat je pannenkoekenplant extreem veel bladeren verliest, vergezeld van andere tekenen van problemen zoals verwelking, verkleuring of plagen, is het belangrijk om de oorzaak grondig te onderzoeken. Dit kan variëren van onjuiste watergift tot potgebonden wortels of plagen. Door goed op de signalen van je plant te letten en de juiste maatregelen te nemen, kun je je pannenkoekenplant gezond en weelderig houden.

Pannekoekenplant heeft bruine vlekken

Bruine vlekken op de bladeren van je pannenkoekenplant (Pilea peperomioides) kunnen een teken zijn dat er iets aan de hand is met de gezondheid van de plant. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en oplossingen voor bruine vlekken op de bladeren:

  1. Te veel direct zonlicht: Pannenkoekenplanten houden van helder, indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren, resulterend in bruine vlekken. Verplaats de plant naar een plek met zachter licht.

  2. Onregelmatige watergift: Ongelijke bewatering kan leiden tot droge plekken op de bladeren, wat resulteert in bruine vlekken. Zorg voor regelmatige, gelijkmatige bewatering zonder de grond te laten uitdrogen of doorweekt te raken.

  3. Te lage luchtvochtigheid: Pannenkoekenplanten gedijen in een vochtige omgeving. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunnen de bladeren uitdrogen en bruine vlekken krijgen. Verhoog de luchtvochtigheid rond de plant door een luchtbevochtiger te gebruiken of een schoteltje met water in de buurt te plaatsen.

  4. Schimmel of ziekten: Bruine vlekken kunnen ook worden veroorzaakt door schimmelgroei of ziekten. Verwijder aangetaste bladeren voorzichtig en behandel de plant indien nodig met een schimmelwerend middel.

  5. Overmatige bemesting: Te veel meststoffen kunnen de wortels beschadigen en leiden tot bruine vlekken op de bladeren. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid meststof gebruikt en volg de aanbevolen bemestingsrichtlijnen.

Het is belangrijk om de oorzaak van de bruine vlekken te achterhalen en de juiste maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen. Met de juiste zorg en aandacht kun je de gezondheid van je pannenkoekenplant herstellen en ervoor zorgen dat hij gedijt.

Kan mijn Pilea peperomiodes ziektes krijgen?

Gelukkig is hij niet zo gevoelig voor beestjes en ziektes. Maar er is altijd een kans dat hij Meeldauw te pakken heeft. Wat is dat Meeldauw? Dit is een pluisachtige witte schimmel die op de bladeren komt te zitten. Dit kan ontstaan bij warm en vochtig weer. Deze schimmel haalt dan het vocht uit de plant. Met als gevolg dat de plant bruin kleurt en verdroogt. Hoe pak je dit nu aan? Verwijder de Meeldauw en plaats de plant op een plaats met ventilatie. Je kan ook zelf een bestrijdingsmiddel maken met 40% melk en 60% water. Besproei de plant hiermee tot de schimmel weg trekt.

Is de Pannekoekenplant giftig?

De Pilea peperomioides staat erom bekend een niet-giftige plant te zijn. Dit betekent dat de plant over het algemeen veilig is voor zowel mensen als huisdieren. Het is echter altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en te voorkomen dat kleine kinderen of huisdieren de bladeren of andere delen van de plant innemen.

Hoewel de Pilea peperomioides over het algemeen als niet-toxisch wordt beschouwd, is het belangrijk om in gedachten te houden dat individuele gevoeligheden en allergische reacties kunnen variëren.
Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele zorgverlener of dierenarts voor meer specifieke informatie over de veiligheid van de Pilea peperomioides in uw specifieke situatie. 

De Pannekoekenplant stekken

Wil je kleine schattige Pannekoekenplantjes? Dit kun je makkelijk zelf kweken! Dit noemt ‘stekken’ of ‘vermeerderen’. Langs de zijkant van de moederplant groeien kleine plantjes. Wanneer deze wat groter zijn kun je deze voorzichtig afsnijden en in een apart glaasje zetten met water. Hieruit zullen na een tijdje wortels uit groeien. Vergeet het water niet regelmatig te verversen. Nadat ze wortels hebben gekregen kun je de stekjes in nieuwe potgrond plaatsen en de plant verzorgen zoals we hierboven besproken hebben.

Bekijk hier een meer uitgebreide uitleg over hoe je de pannekoekenplant stekt.  

De Plantrekkers helpen jou graag zoeken naar een geschikte plant. Of heb je nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje naar hello.plantrekkers@gmail.com of DM op Instagram @deplantrekkers

Tot dan!

Terug naar blog