Zo zorg je voor een Olijfboom

Zo zorg je voor een Olijfboom

Algemeen en afkomst

Wist jij dat je een Olijfboom gewoon in jouw huis kan zetten? Hij zorgt niet alleen voor lekkere olijven maar ook als decoratieve plant. De Olea Europaea of de Olijfboom is bekend door zijn producten die hij met zich meebrengt zoals olijven en olijfolie. Al is het ook een decoratieve plant voor zowel binnen als buiten. Een veelzijdige boom dus. De Olea Europaea behoort tot de familie Oleaceae (olijffamilie) en behoort tot de oudste bomen. Er bestaan zo’n 30 soorten. Oorspronkelijk komen ze van landen rondom de middellandse zee maar zijn nu ook te vinden in tuinen en woonkamers overal ter wereld. Als u op zoek bent naar een mooie en veelzijdige boom voor in uw tuin of woonkamer is een olijfboom een goede optie! 

Hoe verzorg je de Olijfboom?

In het algemeen is de olijfboom geen moeilijke plant om te onderhouden. Enkel in de zomer vraagt hij wat meer verzorging. Hieronder lees je hoe je hem verzorgt. 

Hoeveel licht heeft de Olijfboom nodig?

De olijfboom is een plant die van oorsprong uit warme zuiderse landen komt. Dit wil zeggen dat hij ervan houdt om in de volle zon te staan. Hierdoor gaat hij ook beter groeien. Pas wel op in de winter dat je hem op tijd binnen haalt en hem niet in de kou laat staan. 

In welke temperatuur moet de Olijfboom staan?

De temperatuur is heel belangrijk bij deze plant. Omdat hij graag in warmte en zonlicht staat moet je extra goed zorgen voor hem in de koude donkere winterdagen. Oorspronkelijk staat hij in het zonnige Spanje en Portugal. Daar groeien ze dus groot en snel, tegenover hier verloopt dat moeilijker. Wil je een Olijfboom die in de grond staat doen overleven in de winter? Is de temperatuur minder dan -7°C? Dan kleed je hem best aan met een beschermhoes die hem zal beschermen tegen de vorst. Heb je er een in een pot dan verplaats je hem best naar binnen op een lichte plek zonder direct zonlicht. Laat hem wennen aan de zon. 

Hoeveel water heeft de Olijfboom nodig?

Omdat deze plant graag de volle zon op zijn bladeren krijgt zal hij ook vaker water nodig hebben. Hij houdt van een altijd licht vochtige grond. In de zomer mag je hem best 2 à 3 keer per week een slokje water geven. Zorg er wel voor dat hij niet met natte voeten achter blijft. Zo ontstaat er wortelrot. Door het warme klimaat waar de plant vandaan komt is het niet nodig om te bladeren te besproeien of hem in een vochtige omgeving te plaatsen. Het kan er zelfs voor zorgen dat hij verbrandt in de zon. In de winter mag je hem alleen water geven als de grond heel droog aanvoelt. 


Een olijfboom verpotten

Je verpot de olijfboom best om de 2 jaar in de lente of direct na aankoop. Kies voor een bloempot die ongeveer 20% groter is dan de vorige zodat hij genoeg plaats heeft om te groeien. Wanneer je hem buiten wil zetten zet je hem best in een grote plantenbak of plant je hem in de volle grond. In de bloembak strooi je dan hydrokorrels en vanonder in de pot zorg je voor een gat zodat het water goed kan wegstromen. 


Veel voorkomende problemen met de Olijfboom

De bladeren van mijn Olijfboom verkleuren

Gele of bruine bladeren? Dit is vaak een teken dat je plant te veel water krijgt of te weinig zonlicht. Geef je plant minder water. Weet je niet goed wanneer je hem moet wateren? Steek je vinger of een stokje een paar centimeter in de grond, wanneer de grond droog is heeft hij water nodig. Als hij nat is hoef je nog geen water te geven? 

Zorg er ook voor dat hij genoeg zonlicht krijgt. Plaats hem op een plaatsje aan een zuidelijk raam.


Dode takken/bladeren in je Olijfboom

Dit kan je verwijderen door ze af te snoeien. Zo kan de plant zijn energie beter steken in de gezonde stukken van de plant. En hij zal er ook mooier uit zien. 


Beestjes in je Olijfboom

De olijfboom kan gevoelig zijn voor wolluis en schildluis. Dit kan je herkennen wanneer er witte ‘pluisjes’ op de bladeren en aan de plant hangen. In onze webshop en in de winkel verkopen wij een spray die deze luizen bestrijden


Wil je meer lezen over bepaalde planten? Bekijk onze webshop voor meer planten of meer blogs. Of onze Instagrampagina om up to date te blijven! Of zit je met vragen? Twijfel niet om ons te contacteren via hello.plantrekkers@gmail.com of DM ons op Instagram. 


Groetjes

De PlantrekkersTerug naar blog