Monstera Monkey Mask stekken: Stap-voor-stap handleiding

Waar te knippen?

Monstera Monkey Mask stek in vaas

Monstera's, met hun unieke luchtwortels, maken het stekken een fluitje van een cent. De kunst is om het juiste stukje van de plant te selecteren. Voor de Monstera Monkey Mask heb je een blad nodig, samen met de stengel en een knobbeltje dat een luchtwortel kan worden. Snijd ongeveer 2 centimeter onder dit knobbeltje, gezien vanaf de top van de plant. Zorg ervoor dat je een schone en scherpe schaar of mes gebruikt om te knippen.

Hoe stek je een Monstera Monkey Mask?

Nu je het juiste stukje plant hebt, zijn er twee opties om het te laten groeien: in water of rechtstreeks in de aarde of perliet. Als je kiest voor water, plaats je de stek in een vaasje met lauw water, waarbij het knobbeltje in het water blijft en het blad erbovenuit steekt. Ververs het water regelmatig en verplant de stek naar aarde zodra de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn.

Als je de stek meteen in de aarde wilt zetten, maak dan de aarde licht vochtig en steek de stek erin, waarbij het knobbeltje onder de grond zit met een beetje stengel eronder. Je gebruikt best een voedingsrijke potgrond, deze vind je hier. Druk de aarde stevig aan, pas wel op dat je de beginnende wortels niet plet en geef het regelmatig water om het vochtig te houden.

Verzorging van je stek

Een stek heeft zorg en aandacht nodig, vergelijkbaar met een kwetsbare baby. Zorg ervoor dat de stek voldoende daglicht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de temperatuur rond de 15 graden Celsius, zelfs 's nachts, en zorg voor een licht vochtige omgeving, vooral rond de wortels.

Wanneer is het beste moment om te stekken?

De lente is het ideale seizoen om te stekken, wanneer de plant volop groeit. Op dit moment hebben stekken de beste kans om succesvol te wortelen, terwijl de moederplant ook goed herstelt van de snoei.

Veel gestelde vragen: 

1. Hoe weet ik welk stukje plant ik moet gebruiken voor het stekken van een Monstera Monkey Mask?

  • Voor een Monstera Monkey Mask heb je een blad nodig, samen met de stengel en een knobbeltje dat een luchtwortel kan worden. Snijd ongeveer 2 centimeter onder dit knobbeltje, gezien vanaf de top van de plant.

2. Wat is de beste manier om een Monstera Monkey Mask te stekken: in water of rechtstreeks in de aarde?

  • Beide methoden zijn effectief. Als je voor water kiest, verplant de stek dan naar aarde zodra de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn. Als je de stek meteen in de aarde zet, zorg er dan voor dat het knobbeltje onder de grond zit met een beetje stengel eronder.

3. Wanneer is het beste moment om een Monstera Monkey Mask te stekken?

  • De lente/vroege zomer is het ideale seizoen om te stekken, wanneer de plant volop groeit en de stekken de beste kans hebben om succesvol te wortelen.

 

Nog vragen? Aarzel zeker niet om ons te contacteren en we helpen je graag verder met al je plantenvragen!