Konijn dat probeert aan sansevieria in pot te geraken

Giftige kamerplanten die je beter kunt vermijden met huisdieren

Kamerplanten zijn een prachtige aanvulling kunnen op je interieur. Ze brengen leven, kleur en een vleugje natuur in je huis. Echter, niet alle kamerplanten zijn geschikt voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Sommige planten bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn bij inname of aanraking. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van deze planten en ervoor te zorgen dat ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden gehouden. We lijsten hier even de meest voorkomende giftige kamerplanten voor je op, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van planten voor in huis. Op zoek naar planten die niet giftig zijn? Ontdek hier onze lijst met niet giftige kamerplanten

Monstera Deliciosa - De Gatenplant

De Monstera Deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn opvallende bladeren met gaten erin. Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, maar wees voorzichtig als je huisdieren hebt. Hoewel de Monstera Deliciosa niet giftig is voor mensen, kunnen de stengels en bladeren schadelijk zijn voor huisdieren als ze worden ingenomen.

Dieffenbachia - De Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een prachtige plant met mooie bladeren die vaak wordt gekozen vanwege zijn decoratieve waarde. Echter, als je kinderen of huisdieren hebt, is het verstandig om deze plant niet in huis te nemen. Het sap van de Dieffenbachia is namelijk zeer giftig en kan bij inname zwellingen en een brandend gevoel veroorzaken. Het is daarom raadzaam om voorzichtig te zijn bij het snoeien van deze plant en ervoor te zorgen dat het sap niet in contact komt met je huid.

Cactus Euphorbia - De Cactus

Cactussen zijn geliefde kamerplanten vanwege hun onderhoudsvriendelijkheid. Ze vereisen weinig water en zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Echter, bij het verpotten van een cactus kunnen er sappen vrijkomen die giftig zijn voor mensen. Als het sap in contact komt met de huid, kan dit leiden tot een brandend gevoel of zelfs blaren. Inname van het sap kan leiden tot misselijkheid en diarree, terwijl contact met de ogen ernstige oogontsteking kan veroorzaken. Gelukkig blijven huisdieren vanwege de stekels op veilige afstand van deze giftige plant.

Alocasia's - Olifantsoor

Het Olifantsoor, ook wel bekend als de Alocasia, dankt zijn naam aan de vorm van zijn bladeren. Hoewel het sap van deze plant irritaties aan de huid en slijmvliezen kan veroorzaken, is het minder giftig dan het sap van de Cactus Euphorbia. Desalniettemin is het belangrijk om voorzichtig te zijn en direct contact met het sap te vermijden.

Zamioculcas - De ZZ-plant

De Zamioculcas, ook wel bekend als de ZZ-plant, is een populaire kamerplant vanwege zijn gemak in verzorging. Deze plant is licht giftig voor zowel mensen als dieren, maar de effecten zijn over het algemeen mild. Aanraking van de plant kan een irriterende reactie op de huid veroorzaken. Als je baby's of kleine kinderen hebt, is het raadzaam om hun handen na aanraking van de plant te wassen, omdat hun gevoelige huid sterker kan reageren. Huisdieren kunnen echter ziek worden als ze de plant eten.

Aloë Vera - De Wonderplant

De Aloë Vera is een geliefde kamerplant vanwege zijn minimale verzorgingseisen en de vele toepassingen van het sap en de gel in verzorgingsproducten. Hoewel Aloë Vera voor mensen een verzorgende werking heeft, is de plant gevaarlijk voor huisdieren. Inname van de plant kan leiden tot braken en diarree bij huisdieren. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat huisdieren geen toegang hebben tot de Aloë Vera.

Epipremnum - pothos

De epipremnums zijn gekende en geliefde hangplantjen. Ze groeien rap en zijn zeer gemakkelijk in onderhoud. Voor volwassen mensen kan deze plant niet zo'n kwaad maar voor huisdieren en kleine kinder raden we toch aan om hem buiten bereik te zetten. De lange slierten zijn vaak een grote verleiding voor je huisdieren om mee te spelen. Mochten ze toch er een hapje uit nemen raden we je aan om toch eens de dierenarts te contacteren aangezien het sap irritaties kan veroorzaken

Andere planten

Het lijstje van planten die giftig zijn voor huisdieren is erg lang. Mocht je toch twijfelen over je plant aarzel dan zeker niet om ons te contacteren en we helpen je graag verder!

Terug naar blog