De Zamioculcas verzorgen

De ZZ-plant is een populaire kamerplant die oorspronkelijk uit Afrika komt. Hij staat bekend om zijn glanzende, groene bladeren en zijn vermogen om goed te gedijen in omstandigheden met weinig licht. De Zamioculcas is een makkelijke plant om te verzorgen, en het is een goede keuze voor beginners.

Wanneer u water geeft, zorg er dan voor dat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdroogt. De plant kan enige verwaarlozing verdragen, maar zal vergelen als hij niet genoeg licht krijgt. Als u op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke plant die uw huis een elegante uitstraling geeft, is de Zamioculcas een goede optie. Deze plant is ideaal voor studentenkoten! Op zoek naar meer planten voor op kot

Zamioculcas algemeen

Zamioculcas is een geslacht van bloeiende planten in de familie Araceae, inheems in Oost-Afrika. Het geslacht omvat meerdere soorten. De ZZ-plant is een plant dat gewoonlijk 30-60 cm hoog wordt. De bladeren zijn leerachtig, en glanzend groen, nerven die over de lengte van het blad lopen.

De bloemen zijn klein en onopvallend, en ze staan op bloeiwijzen die uit de bladoksels ontspringen. De vruchten zijn bessen die zwart worden. Zamioculcas komt oorspronkelijk uit Kenia, Tanzania en Zuid-Afrika. Hij wordt algemeen gekweekt als kamerplant en is ook geïntroduceerd in andere delen van de wereld, waaronder Australië, Europa en Noord-Amerika.

 

Zamioculcas soorten

Dit zijn de meest voorkomende Zamioculca's, maar er zijn er meer dan deze lijst bevat.

Moest je toch op zoek zijn naar een andere soort, dan kan je ons altijd contacteren. We kunnen quasi elke plant ter wereld bestellen bij onze gespecialiseerde kwekers in Azië. Contact kan via mail of social media of spring lekker even binnen in de winkel.

Verzorging van de Zamioculcas

Zamioculcas en zonlicht

In het bijzonder verdraagt de Zamioculcas weinig licht. Dit maakt hem een goede optie voor kamers die niet veel zonlicht ontvangen.

De plant gedijt echter wel als hij op een zonnige plaats staat. Wanneer u een plaats voor uw Zamioculcas kiest, zoek dan naar een plek die helder, indirect licht ontvangt. Als de bladeren geel beginnen te worden, is dit een indicatie dat de plant niet genoeg licht krijgt. Verplaats hem naar een lichtere plek en je zou binnen een paar dagen een verschil moeten zien.

Zamioculcas water geven

 Ondanks zijn reputatie als onderhoudsarme plant, heeft de Zamioculcas wel enige basisverzorging nodig om goed te gedijen. Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij de verzorging van een Zamioculcas is om hem niet te veel water te geven.

De plant wordt het liefst licht vochtig gehouden, maar zeker niet zompig, en het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door wat te laten opdrogen. Een keer per 2 weken water geven zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn, maar het kan nodig zijn vaker water te geven in perioden van warm weer of als de plant op een zeer zonnige plaats staat.

Zorg er ook voor dat u lauw water gebruikt wanneer u uw Zamioculcas water geeft, want koud water kan de wortels van de plant beschadigen. Met een beetje zorg en aandacht zal uw Zamioculcas goed gedijen en u er jarenlang plezier van hebben. Te veel wateren kan leiden tot wortelrot.

Veel voorkomende problemen met de Zamioculcas

Een van de bladeren wordt geel

Als uw Zamioculcas plant gele bladeren heeft, kan dat verschillende oorzaken hebben. Eén mogelijkheid is dat de plant niet genoeg licht krijgt. Zamioculcas planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht, dus als de jouwe op een plek staat met weinig licht, kan het zijn dat de plant geel begint te worden. Een andere mogelijkheid is dat de plant te veel water krijgt.

Zamioculcas zijn redelijk droogtetolerant, dus als je ze te veel water geeft, kunnen de bladeren geel worden en afvallen. Ten slotte kan het een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je je planten regelmatig bemest om dit te voorkomen.

Als je niet zeker weet wat de oorzaak is van de vergeling, kun je proberen je plant naar een lichtere plek te verplaatsen en/of de grond tussen de gietbeurten door te laten uitdrogen. Als het probleem aanhoudt, neem dan gerust contact op voor hulp!

De ZZ-plant valt omver

Als je een Zamioculcas hebt die er een beetje topzwaar uitziet, maak je dan geen zorgen - het is normaal dat deze plant omvalt. Zamioculcas heeft lange, slanke stengels die niet geschikt zijn om het gewicht van de bladeren te dragen, dus de plant valt vaak om tijdens de groei. Dit betekent echter niet dat uw plant ongezond is.

Sterker nog, omvallen is juist een teken dat je Zamioculcas goed groeit. Als je je plant wilt stimuleren om rechtop te staan, kun je hem vastbinden of extra gewicht aan de pot toevoegen. Laat hem anders gewoon vallen en geniet van het rustige uiterlijk van deze plant.

De wortels komen onder de pot uit

Als u merkt dat de wortels van uw Zamioculcas uit de pot komen of dat de pot barst, is het tijd om de plant te verpotten. Zorg ervoor dat je een pot kiest die slechts iets groter is dan de huidige pot en drainage gaten in de bodem heeft. Gebruik een kwalitatief goede potgrond die licht en luchtig is, zoals een mengsel van veenmos, perliet en vermiculiet. Meer weten over hoe je perliet of vermiculiet gebruikt? Lees hier onze blog over

- Hoe je vermiculiet in potgrond gebruikt?

- Wat perliet is

Geef de grond grondig water voordat u uw plant gaat verpotten en haal hem dan voorzichtig uit de oude pot. Verwijder voorzichtig eventuele verstopte wortels, zet de plant dan in de nieuwe pot en vul deze rondom aan met vers potmengsel. Goed water geven en zo nodig regelmatig water blijven geven. Met een beetje extra zorg zal uw Zamioculcas snel weer opbloeien.

Moeite met de juiste pot te kiezen?

Is de Zamioculcas Giftig?

Sommige mensen maken zich echter zorgen over de veiligheid van ZZ-planten, omdat ze vaak als giftig voor huisdieren worden vermeld. Hoewel het waar is dat alle delen van de plant giftig zijn als ze worden ingenomen, is het giftigheidsniveau relatief laag. Symptomen van vergiftiging zijn braken, diarree en kwijlen. In de meeste gevallen verdwijnen deze symptomen binnen een paar dagen en veroorzaken ze geen blijvende schade. Het is echter altijd het beste om voorzichtig te zijn en ZZ-planten buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.

Zamioculcas en ongedierte

Weldra schrijven we een blog over ongedierte op je planten.

 

Een vraag die niet beantwoord is? Neem dan contact met ons op via mail, social media of telefoon!