De Strelitzia (Paradijsvogelplant) Stekken

De Strelitzia, ook wel bekend als de Paradijsvogelplant, is een prachtige tropische plant met opvallende bloemen en weelderige groene bladeren. Als je graag je eigen Strelitzia wilt vermeerderen, is het stekken van de plant een effectieve methode. In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je succesvol Strelitzia-stekken kunt nemen en verzorgen.

Ben je trouwens helemaal verkocht door de Strelitzia? Bestel je Paradijsvogelplant hier!

Hoe kan je de Strelitzia stekken?

Het stekken van de Strelitzia kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de meest voorkomende methode is door het nemen van wortelstekken. Hieronder volgt een uitleg van de stappen die je kunt volgen om de Strelitzia succesvol te stekken:

Stappenplan Strelitzia stekken

Stap 1: Uitgraven

De eerste stap bij het stekken van de Strelitzia is het uitgraven van de moederplant. Graaf voorzichtig rondom de plant om voldoende ruimte te creëren om de wortelkluit te kunnen bereiken. Zorg ervoor dat je de plant niet beschadigt tijdens het uitgraven.

Stap 2: Kluit splitsen

Nadat je de plant hebt uitgegraven, is het tijd om de wortelkluit te splitsen. Verdeel de kluit voorzichtig in meerdere delen, zorg ervoor dat elk deel minstens één gezonde scheut en een aantal wortels heeft. Je kunt een scherp mes of je handen gebruiken om de kluit te splitsen.

Stap 3: Verzorging van de stekken

Na het nemen van de stekken is het belangrijk om ze op de juiste manier te verzorgen om hun overlevingskansen te vergroten. Vul potten met goed doorlatende potgrond en plant de stekken hierin. Zorg ervoor dat de scheuten boven de grond blijven en geef de stekken voorzichtig water. Plaats de potten op een warme en lichte locatie zonder direct zonlicht.

Tips voor succesvolle verzorging van de stekken

  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid rondom de stekken door ze regelmatig te besproeien met water. Dit helpt om de bladeren gezond en gehydrateerd te houden.
  • Vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond en geef water indien nodig. We schreven al eerder tips over de strelitzia water geven.
  • Geef de stekken voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht, aangezien dit de jonge planten kan beschadigen. Plaats ze bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar ze indirect zonlicht ontvangen.

Naast deze basisverzorging zijn er enkele extra tips die kunnen bijdragen aan het succes van het stekken van de Strelitzia. Het is bijvoorbeeld nuttig om de potgrond te verrijken met organische compost of een lichte meststof om de groei te stimuleren. Wil je meer weten over de strelitzia? Lees hier dan alles over hoe je de Strelitzia verzorgt!