Zo verzorg je een caladium

De Caladium wordt ook wel Olifantsoor genoemd in de volksmond. Ja! Net zoals de Alocasia. Hun grote, kleurrijke bladeren maken ze tot een perfecte aanwinst voor elke kamer in je huis. Je vind ze terug in vele kleuren en patronen! Groen, wit, roze, met vlekken, strepen,.. In deze gids leren we je alles wat je moet weten over het gelukkig en gezond houden van Caladiums. Deze plant heeft toch wel wat aandacht en goede verzorging nodig. 

De Caladium algemeen

De Caladiums zijn erg seizoensgevoelig. Deze kleurrijke plant is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar het tropisch is. Ze groeien vanuit knollen die een winterslaap houden. Zet hem op een donkere plaats of steek hem in de aarde en geef hem geen water meer. De bladeren zullen bruiner worden en van nature afsterven. Deze mag je er gewoon aan laten hangen want de plant 
haalt zijn energie daar uit. Zo kan hij in het voorjaar weer mooi uitkomen en begin je hem weer te verzorgen zoals andere planten. In de herfst sterven de bladeren jammer genoeg weer af en begint de winterslaap weer opnieuw.  Wat ben ik jaloers op die plant…

Verzorging van de Caladium

Hoeveel water heeft de Caladium nodig?

Geef hem een paar scheutjes water per week. Laat de grond niet super droog worden maar ook niet te nat, zo droogt de plant niet uit en kan de knol niet rotten. Merk je dat de bladeren geel worden? Dan heb je de plant teveel water gegeven. Voeg wat potgrond toe. Gaan de bladeren hangen? Je plant heeft duidelijk dorst!

In welk licht moet de Caladium staan?

De Caladium houdt van indirect licht. Zet hem dus niet in de volle zon, maar ook niet in de schaduw. Een paar meter van het raam is perfect. Merk je bruine plekjes op de bladeren? Zet hem dan nog wat verder van het raam! Verdwijnen de gekleurde vlekken en worden ze groen? Verplaats hem dan wat dichter bij het licht.

Is vochtigheid belangrijk voor de Caladium?

Houd de luchtvochtigheid goed hoog. Een goede luchtvochtigheid is tussen de 50% en 60%. Spray regelmatig water op de bladeren of plaats bakjes water op de radiator(in de winter). Zo vermijd je de droge bruine randjes aan de bladeren. 

Moet de Caladium bemest worden?

Ook jouw Caladium lust soms wat kamerplantenvoeding. Zo ondersteun je de groei van de plant. Voeder hem vanaf maart tot het einde van de zomer, doe dit 1x per maand. Zeker niet vaker!

Verpotten van de knol doe je best in het voorjaar. Neem een wat ruimere pot dan de grootte van jouw kweekpot. 2-3 cm groter volstaat.

Omdat de bladeren kwetsbaar zijn, controleer je hem regelmatig best op beestjes. Controleer regelmatig de onderkant van de bladeren. Zie je beestjes kruipen? Probeer ze te bestrijden door er water op te spuiten of met een natte doek op de bladeren vegen. Je kan de beestjes ook aanstippen met een wattenstaafje doordrengt in alcohol.  

Veelvoorkomende problemen met de Caladium

Hier hebben we de meest voorkomende problemen bij de Caladium neergeschreven. Aarzel niet om ons te contacteren wanneer jouw probleem er niet tussen staat of je toch hulp nodig hebt

De bladeren van mijn Caladium hangen

De bladeren zijn gaan hangen, hoe komt dat? Je plant heeft waarschijnlijk dorst. Tijd voor zijn wekelijkse slok water. Maar verdrink hem alsjeblieft niet met té veel en té vaak water te geven!

Waarom worden de bladeren van mijn caladium geel? 

Oei, je hebt hem misschien toch laten verdrinken? Je kan hem nog redden door wat tampons in de potgrond te steken. (Geen mop!)  Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is.

Ieuw, mijn Caladium heeft beestjes!

Geen paniek! Neem een natte doek of sproeier en maak de bladeren wat nat. Doe dit bijna dagelijks tot je geen beestjes meer ziet. Je kan natuurlijk ook chemicaliën gebruiken, maar dat is niet super voor de plant, milieu en mens.

Er komen fruitvliegjes uit de potgrond van mijn Caladium. 

Komen er van die irritante fruitvliegjes uit de potgrond? Daar zijn ook handige tips voor. Voorkom ze door jouw plant niet te veel water te geven, daar houden ze namelijk van. Te laat? Nooit te laat. Plaats een klein potje met fruit of azijn in de pot, en dek het af met een folie met gaatjes in. Doei vliegjes!

Mijn caladium groeit niet in de zomer.

Wakker worden. Oei, word je knol niet meer wakker na zijn winterslaap? Dan heb je hem misschien niet goed verzorgd… Het is belangrijk dat je hem goed bewaard tijdens de winter. Verberg hem in potgrond, op een donkere en droge plaats van rond de 12 graden. 


Ga jij de Caladium kopen?

Deze plant vereist wat aandacht en verzorging maar je krijgt wel een mooie kleurrijke prachtplant voor terug in jouw interieur! Nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje of DM via onze socials. (@deplantrekkers)

En wil je vaker zo’n interessante gids ontvangen om je plantenkennis bij te staven? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!