5 tips om de luchtvochtigheid te verhogen in je huis

5 tips om de luchtvochtigheid te verhogen in je huis

Tropische planten, zoals varens, orchideeën en calathea’s, zijn bekend om hun weelderige, groene bladeren of exotische bloemen. Deze planten zijn afkomstig uit vochtige omgevingen en hebben een bepaald vochtigheidsniveau in de lucht nodig om te kunnen floreren. Als je in een droge klimaat woont of een appartement of huis heeft met lage luchtvochtigheid (zoals een nieuwbouw), is het wellicht nodig om een vochtigere omgeving te creëren voor jouw tropische planten. Hier zijn een paar tips om daarbij te helpen:

  1. Gebruik een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger is een apparaat dat vocht aan de lucht toevoegt door een fijn mistje water te verspreiden. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens de droge wintermaanden, wanneer de lucht natuurlijk droger is. Zorg ervoor dat je jouw luchtbevochtiger regelmatig reinigt en onderhoudt om het groeien van schimmel, kalk en bacteriën te voorkomen.
  2. Groep jouw planten bij elkaar. Tropische planten geven vocht af aan de lucht via hun bladeren, dus het bij elkaar plaatsen van de planten kan een natuurlijk vochtige microklimaat creëren. Zorg wel dat je de planten genoeg ruimte geeft om te groeien en genoeg licht om aan fotosynthese te doen.
  3. Besproei jouw planten met water. Het spuiten van jouw planten met water kan helpen om de luchtvochtigheid rondom de planten te verhogen. Zorg wel dat je het niet overdrijft, want te veel vocht kan leiden tot schimmelziekten. Een  a twee keer per dag spuiten zou voldoende moeten zijn.
  4. Gebruik een pebble tray. Een pebble tray is een tray gevuld met kiezelstenen en water die onder jouw planten staat. Wanneer het water verdampt, verhoogt dit de luchtvochtigheid rondom de planten. Zorg wel dat je de tray bijvult wanneer nodig om te voorkomen dat het water helemaal verdampt.
  5. Houd jouw planten uit de buurt van tochtige ramen en deuren. Koude tocht kan ervoor zorgen dat de bladeren van jouw tropische planten uitdrogen, dus houd ze uit de buurt van tochtige gebieden in jouw huis.

 

Uiteindelijk is het belangrijk om een vochtige omgeving te creëren voor jouw tropische planten om ze gezond te houden. Gebruik een luchtbevochtiger, groep jouw planten bij elkaar, spuit ze met water, gebruik een pebble tray en houd ze uit de buurt van tochtige ramen en deuren. Door deze tips te volgen, kunt je een vochtige omgeving creëren die ervoor zorgt dat jouw tropische planten kunnen floreren. Met de juiste verzorging kunnen deze exotische planten een tropisch tintje aan jouw huis geven.


Bezoek onze winkel in de Bongenotenlaan 90 in Leuven of stuur ons een berichtje voor meer hulp bij je kamerplanten!

Terug naar blog