wortelrot-kamerplanten-deplantrekkers-leuven

Wat moet je doen bij wortelrot bij je kamerplanten?

In deze blogpost bespreken we wat wortelrot is, hoe het wordt veroorzaakt en wat je kunt doen om het te voorkomen. We zullen ook de symptomen van wortelrot onderzoeken en bespreken wat te doen als je plant al is besmet.

Wat is Wortelrot?

Wortelrot is een schimmelinfectie die de wortels van een plant aantast, waardoor ze vergaan en uiteindelijk sterven. Dit kan leiden tot verwelking, verkleuring en uiteindelijk de dood van de plant.  Deze schimmels kunnen de wortels van de plant aantasten, waardoor ze waterachtig worden en zacht en uiteindelijk doodgaan.

Oorzaken van wortelrot

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan wortelrot bij planten. Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Te veel water geven: Een van de meest voorkomende oorzaken van wortelrot is te veel water geven. Als een plant te veel water krijgt, kunnen de wortels waterachtig worden, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelgroei.

 • Slechte afwatering: Als de grond waarin je plant groeit slecht afwatert, kan water in het wortelgebied blijven staan, wat leidt tot wortelrot.

 • Slechte grondkwaliteit: Grond die te zwaar, dichter of verdicht is, kan leiden tot slechte afwatering en wortelrot. Heb je nieuwe potgrond nodig? Ontdek de perfecte soort voor jouw plant hier.

 • Slechte luchtcirculatie: Een gebrek aan luchtcirculatie kan leiden tot vochtige omstandigheden, die ideaal zijn voor de groei van schimmels die wortelrot veroorzaken.

Wortelrot voorkomen

Om wortelrot te voorkomen, is het belangrijk om stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de wortels van je plant gezond en beschermd blijven. Hier zijn enkele tips om wortelrot te voorkomen:

 • Geef je planten de juiste hoeveelheid water: Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven, zodat de grond niet te vochtig wordt en de wortels niet blootgesteld worden aan vocht dat hen kan beschadigen.

 • Zorg voor goede afwatering: Zorg voor goede afwatering in de grond waarin je planten groeien, door bijvoorbeeld gaatjes aan de onderkant van de pot te maken of door de grond regelmatig te verversen.

 • Gebruik kwalitatieve grond: Investeer in hoogwaardige grond voor je planten, zodat ze goed kunnen wortelen en niet worden belemmerd door slechte grondkwaliteit.

 • Zorg voor voldoende luchtcirculatie: Zorg voor voldoende luchtcirculatie om te voorkomen dat de omgeving vochtig wordt, wat gunstig is voor de groei van schimmels.

Symptomen van wortelrot

Als je plant wortelrot heeft, zijn er enkele symptomen die je kunt opmerken. Hier zijn enkele tekenen dat je plant wortelrot heeft:

 • Verwelking: Als de bladeren van je plant verwelken, zijn ze wellicht niet in staat om water en voedingsstoffen op te nemen, wat op wortelrot kan wijzen.

 • Verkleuring van bladeren: Als de bladeren van je plant verkleuren of verdorren, kan dit ook een teken zijn van wortelrot.

 • Zachtere en stinkende wortels: Als je de pot van je plant opheft en je merkt dat de wortels zachter zijn of anders ruiken dan normaal, kan dit een teken zijn van wortelrot.

Wat te doen bij wortelrot

Als je plant wortelrot heeft, is het belangrijk om snel te handelen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt en de plant doodt. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je plant te redden:

 • Verwijder beschadigde wortels: Verwijder zo veel mogelijk beschadigde wortels, zodat de infectie niet verder kan verspreiden. Je kan dode wortels er vaak makkelijk afhalen door te wrijven. Spoel de wortels goed af!

 • Gebruik fungicide: Behandel de grond en de resterende wortels met een fungicide om de groei van de schimmel te voorkomen.

 • Ververs de grond: Ververs de grond en plaats de plant in een schone, droge pot met frisse grond om de kans op wortelrot te verminderen.

 • Geef juiste verzorging: Geef je plant de juiste verzorging, zoals de juiste hoeveelheid water en licht, en zorg ervoor dat de grond voldoende afwatert om een gezonde groei te bevorderen.

Wortelrot is een vervelend probleem dat de gezondheid van je planten kan aantasten en zelfs kan leiden tot de dood van je planten. Door te weten hoe wortelrot te voorkomen en te behandelen, kun je je planten gezond houden en voorkomen dat ze worden aangetast door deze schadelijke aandoening. Zorg ervoor dat je de juiste verzorging geeft, zoals de juiste hoeveelheid water en licht, en ververs de grond af en toe om te voorkomen dat je planten worden aangetast door wortelrot.

Terug naar blog