Zo zorg je voor een Crassula (vetplant)
Share
De Crassula is een prachtige en onderhoudsvriendelijke vetplant die oorspronkelijk uit Zuidelijk Afrika komt. Deze planten zijn bekend om hun vlezige bladeren en hun vermogen om water op te slaan, wat ze ideaal maakt voor mensen die nieuw zijn in de tuinieren of op zoek zijn naar een plant die gemakkelijk te verzorgen is.
Vetplanten zijn geen cactussen. Dus als je meer wilt weten over hoe je voor cactussen zorgt, lees je best deze blog!
Hoe zorg je voor de Crassula
Crassula-planten zijn sterk en gemakkelijk te verzorgen, maar ze hebben wel bepaalde omstandigheden nodig om te kunnen bloeien. Hier is wat je moet weten om jouw Crassula goed te verzorgen.
Hoeveel water heeft een Crassula nodig?
Crassula-planten zijn vetplanten, dus ze hebben niet veel water nodig. Het is eigenlijk beter om te weinig water te geven dan te veel water te geven, aangezien te veel water kan leiden tot wortelrot. Geef jouw Crassula ongeveer één keer per twee weken water en laat de grond tussen het water geven helemaal uitdrogen.
Hoeveel licht heeft een Crassula nodig?
Crassula-planten prefereren helder, al dan niet direct licht. Als jouw Crassula niet genoeg licht krijgt, kunnen de stengels uitgerekt worden en kan de plant zijn compacte vorm verliezen. Hij zal ook minder water gebruiken en meer kans hebben op wortelrot. Als de bladeren van de Crassula geel of bruin worden, krijgt hij mogelijk te veel direct zonlicht. Zorg ervoor dat je dan de plaats van de plant aanpast of zorg voor wat schaduw als dat nodig is. Bij te weinig licht laat de Crassula zijn bladeren vallen.
Welke potgrond gebruiken voor een Crassula?
Crassula-planten hebben een goed doorlatende grond nodig, zodat overtollig water kan weglopen en de wortels niet worden aangetast. Gebruik dus een potgrond die specifiek is samengesteld voor vetplanten. Dit verminderd de kans op groeiproblemen en zoals eerder vermeld ook de kans op wortelrot. Kom hier te weten wat wortelrot is!
Meststof nodig bij Crassula?
Crassula-planten hebben niet veel meststof nodig, maar je kunt ze één keer per maand tijdens de groeiperiode (zomer) voeren met een meststof voor vetplanten. Voor de Crassula kan je het best een meststof gebruiken die speciaal is voor vetplanten, deze meststoffen helpen bij het bevorderen van de bloei en het voorkomen van te veel groei.
Veelvoorkomende problemen bij Crassula
Hoewel Crassula-planten over het algemeen gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er een paar veelvoorkomende problemen waarmee je te maken kunt krijgen. Meestal zijn de problemen terug te leiden tot twee oorzaken: overwatering en plagen.
Om overwatering te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten en dus pas water geeft aan je plant als de bovenste laag aarde terug droog aanvoelt.
Ook moet je dus oppassen voor insecten op je plant. Sommige insecten voeden zich met de bladeren van een plant, waardoor gaten en scheuren ontstaan in het bladweefsel. Dit heeft als gevolg dat de groei en ontwikkeling van de Crassula worden belemmert, omdat de bladeren belangrijk zijn voor de fotosynthese en de opname van voedingsstoffen. Dus als je witte insecten ziet of kleverige resten, probeer hem dan te behandelen met een insecticide.
Te veel water aan Crassula gegeven
Zoals hierboven beschreven, kan overmatig water geven leiden tot wortelrot, wat jouw Crassula-plant kan doden. Zorg ervoor dat de grond tussen het water gevens helemaal uitdroogt.
Insecten op de Crassula plant
Zoals eerder vermeld kunnen insecten verschillende gevolgen hebben voor je plant. Crassula-planten zijn over het algemeen resistent tegen plagen, maar ze kunnen wel gevoelig zijn voor meeldauw en schildluis. Als je plagen op jouw Crassula ziet, behandel ze dan met een insecticide die specifiek is samengesteld voor vetplanten.
Soorten Crassula
Er zijn veel verschillende soorten Crassula, elk met hun eigen unieke uiterlijk en verzorgingsbehoeften. Hier zijn een paar van de meest populaire soorten:
- Crassula Ovata (Jade Plant)
- Crassula Marnieria 'Hottentot'
- Crassula Moonglow
Crassula stekken
Crassula-planten zijn gemakkelijk te propageren door bladeren of stengels te gebruiken. Hier is hoe je jouw Crassula in enkele stappen kunt vermeerderen:
Met stengel:
1.Pak een gezonde volwassen Crassula-plant en kies een stevige stengel (met nog 1 of meerder bladeren erop).
2.Pak dan een snoeischaar en snijd ongeveer 5 tot 10 cm van de stengel af.
3.Laat de stengel 1 of 2 dagen met rust zodat de de wonde te ‘geneest’ en zodat de stengel niet gaat rotten.
4.Plaats vervolgens de stengel in een pot met potgrond voor vetplanten en zorg ervoor dat ongeveer 2 cm van de stengel in de grond steekt en dat je stengel rechtop staat.
5.Plaats de pot op een plek met indirect zonlicht en geef het een beetje water (zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat).
6.En voila! Na 2 tot 3 weken zou de stek moeten beginnen wortelen en nieuwe bladeren ontwikkelen.
Met bladeren:
1.Pak een gezonde volwassen Crassula-plant en snijd meerdere bladeren van de stam af.
2.Laat de bladeren een weekje drogen.
3.Leg daarna in een pot met potgrond voor vetplanten, de bladeren op de aarde.
4.Vervolgens besproei je de bladeren met water om de 2 à 3 dagen voor ongeveer 2 maanden.
5.Met wat geduld zal je hierna zien dat je plant stilletjes aan begint te groeien.
Veel succes met je Crassula-plant te stekken!
Blad van vetplant gevallen
Neem een blad van jouw Crassula en plaats het op je vensterbank om te drogen. Na enkele dagen legt je het op een pot met vochtige potgrond. Het blad zal wortels vormen en een nieuwe plant vormen.
Waarschuwing! Om een Crassula te stekken is veel geduld nodig!
De Crassula is een mooie en onderhoudsvriendelijke vetplant die eenvoudig te verzorgen is en veel verschillende soorten heeft. Door de juiste omstandigheden te bieden, kun je jouw crassula-plant gemakkelijk gezond houden en vermeerderen.