
Wanneer Gladiolen Planten?
Partager
Wanneer gladiolen planten: alles wat je moet weten
De ideale planttijd voor gladiolen
Gladiolen zijn echte zomerkoningen onder de bloemen. Deze kleurrijke bloeiers groeien uit knollen en zijn behoorlijk eenvoudig in de verzorging, ideaal voor beginnende tuinliefhebbers. Maar de juiste planttijd is cruciaal als je wil genieten van een weelderige bloemexplosie in de zomer.
Het beste moment om gladiolen te planten is vanaf half april tot eind mei – zodra de kans op vorst achter de rug is. In volle grond is het belangrijk dat de bodem opwarmt tot minstens 10 à 12°C. Kies gerust een droge, bewolkte dag – een té natte dag zorgt er soms voor dat de knollen gaan rotten.
Gladiolen planten in volle grond
Heb je een zonnig plekje in je tuin? Dan is dat de perfecte plaats voor gladiolen. Graaf een geul van ongeveer 10 cm diep en plaats de knollen met de punt naar boven, op zo’n 10 tot 15 cm van elkaar. Vul terug met aarde en geef water bij droog weer. Gladiolen groeien het best in goed doorlatende grond, dus vermijd plekken waar water blijft staan.
Gebruik bij voorkeur luchtige potgrond met goede afwatering. Producten zoals perliet kunnen helpen om de structuur van je bodem te verbeteren. Dit voorkomt natte voeten, wat gladiolen absoluut niet fijn vinden.
Gladiolen planten in een serre
Wil je een voorsprong nemen op het seizoen? Dan kan je gladiolen eerder planten in een serre. Begin al in maart met het planten van de knollen in grote potten of kweekbakken. Zorg ervoor dat je serre goed verlucht is en niet té vochtig – een constante temperatuur tussen de 15 en 20°C is ideaal.
Vanaf eind april of begin mei kan je de jonge scheuten buiten planten. Zorg er dan wel voor dat je ze eerst “afhardt” door ze een paar dagen lang beetje bij beetje aan buitenlucht te laten wennen. Zo vermijd je een schok door temperatuurswisselingen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Welke standplaats kiezen?
Gladiolen houden van de zon. Het zijn zonaanbidders die het liefst op een plaats staan waar ze minstens 6 uur zonlicht per dag krijgen. Zet je ze in de schaduw? Dan worden de stengels slap, en dat willen we net vermijden. Een beschutte plaats uit de wind helpt om lange, rechte bloemstelen te krijgen.
Voor bloei in pot kan je mooie decoratieve potten kiezen uit onze collectie bloempotten. Let op dat je dan zeker kiest voor een ruime pot met afwateringsgaten en een luchtige potgrond.
Welke soorten gladiolen zijn er?
Er zijn massa’s verschillende gladiolen, van korte rassen tot indrukwekkende soorten die makkelijk tot 150 cm hoog worden. Sommige zijn fijnbloemig met elegante bloemen, terwijl andere rassen dikke bloemaren hebben met felle tinten als rood, roze of paars.
Wil je combineren met mooie kamerplanten voor een extra zomerse sfeer? Bekijk dan ook eens onze Strelitzia of een opvallende Alocasia Zebrina om binnen én buiten dat tropisch gevoel te versterken.
Wat als het regent?
Regen is een beetje dubbel bij het planten van gladiolen. Een zachte, korte regenbui net na het planten kan helpen om de groei te starten. Maar zet de knollen zeker nooit in natte, zware grond op een regenachtige dag. Dan is de kans op rot groot en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Een grijze, droge dag is ideaal – zo blijft de bodem luchtig, kunnen de wortels vlot groeien en weet je zeker dat jouw gladiool een goede start maakt.
Gladiolen combineren met andere planten? Goed idee!
Gladiolen staan prachtig in een mixborder samen met andere zomerbloeiers. Combineer ze bijvoorbeeld met vaste planten zoals Aglaonema in pot of zet ze voor bloeiende achtergrond bij kamerplanten met groot blad, zoals de Monstera deliciosa.
Hou ook rekening met hun hoogte – hogere gladiolen plaats je best achteraan een border en voorzie steun met een bamboestok of bindmateriaal, zeker bij wind.
Wat na de bloei?
Na de bloei laat je de bladeren van de gladiool rustig verkleuren en afsterven. Zo kunnen de knollen energie opslaan voor het volgende jaar. In het najaar graaf je ze op, laat je ze drogen en bewaar je ze op een koele, droge en vorstvrije plek binnen.
Zo kan je ze het jaar erop opnieuw planten – wat trouwens weer kan vanaf april tot eind mei, net als dit jaar.
Meer leren over planten waar je niet veel werk aan hebt?
Gladiolen vereisen een beetje werk aan het begin, maar daarna kan je volop genieten. Wil je liever iets dat nog minder aandacht vraagt? Dan zijn er tal van makkelijke tuin- en kamerplanten zoals de ZZ-plant, of de Dracaena – die hoef je amper te verzorgen, maar ze blijven wel prachtig.
Wil je nog meer planten-inspiratie? Bekijk dan onze selectie voor beginners met makkelijk te verzorgen kamerplanten.
Samenvatting: wanneer gladiolen planten?
Gladiolen plant je dus best:
- In volle grond: vanaf half april tot eind mei
- In serre: vanaf maart in pot, later naar buiten verplanten
- Op een zonnige, goed gedraineerde plek
- Bij voorkeur op een droge, niet te koude dag
Met een beetje zorg, goede bodem en een gunstig plantmoment, geniet je binnen enkele maanden van een zee van bloemen. Gladiolen zijn niet alleen prachtig in de tuin, maar ook fantastisch als snijbloem in een zomers boeket. Klaar om je tuin op te fleuren? Tijd om die knollen de grond in te krijgen!