Pannekoekenplant Gids

Pannekoekenplant-Gids

Als je een heerlijke en gemakkelijk te kweken plant zoekt, is de Pannekoekenplant een prima keuze! Dit van oorsprong uit China afkomstige lid van de Maranta familie heeft opvallende, bonte bladeren die op pannenkoeken lijken. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook snelgroeiend en gemakkelijk te verzorgen. In deze gids staat alles wat je moet weten over de Pilea. 

Pilea - Algemeen

De Pilea komt oorspronkelijk uit China en is familie van de brandnetel. Deze plant maakt de laatste jaren zijn comeback na zijn populariteit in de jaren 70! Hij heeft zijn naam ‘Pannekoekplant’ zeker niet gestolen. Zijn ronde bladeren kunnen 6 à 7 diameter breed en de plant zelf kan zo’n 30 cm groot worden. Het blad ‘ligt’ op zijn dunne stengel. Hij is een bodembedekker, wat wil zeggen dat er altijd plantjes naast de moederplant uitschieten. Zo bedekken ze heeft de bodem.


Verschillende soorten Pilea’s:

  • De Pilea Spruceana.
  • De Pilea Glauca.
  • De Pilea Involucrata.
  • Pilea Depressa.
  • Pilea Cadierei.
  • Pilea Nummulariifolia.

 Ben je opzoek naar een specifieke soort Pilea? Neem dan gerust contact op, wij kunnen in principe elke plant voor jou bestellen. 


Hoe verzorg ik een Pannekoekenplant?

In het algemeen is het verzorgen van de Pilea vrij simpel! 

Water geven aan de pannekoekplant

De Pilea is niet zo’n dorstige plant. Elke week een klein beetje water geven is voldoende. Houd de grond licht vochtig. De plant houdt zeker niet van uitdroging maar ook niet van verdronken te worden in water. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan, zo zullen de wortels gaan rotten. 

Licht & standplaats

Hij houdt van licht maar verkies liefst geen plekje in de volle zon. Zo vermijd je dat de bladeren verbranden. Kies een plaats aan een noordelijk raam. Zet hem niet op een donkere plaats maar ook niet op een té lichte plaats. Wanneer hij fout staat zul je dat snel merken aan de bladeren die veranderen. 

Extra voeding voor de Pilea

Eens in de maand, in de zomer lust jouw pannenkoekje gerust wat vloeibare plantenvoeding. Al is dit niet noodzakelijk. In de herfst en winter rust de plant, dan hoef je dit niet te doen. 


Help, er is iets mis met mijn Pannekoekenplant!?

Ondervind je problemen met jouw Pannekoekenplantje? Lees dan snel verder en laten we dit oplossen!


Verkleurde bladeren

Worden de bladeren geel? Dan geef je waarschijnlijk te veel water of te weinig/veel licht. 1x per week wateren is voldoende en plaats je plantje niet in de volle zon. De gele blaadjes kan je van het stammetje afhalen. Zo kan de plant zijn volle energie steken in de gezonde blaadjes. Ookal hoeft de Pilea niet noodzakelijk gesnoeid te worden.

 Kan mijn Pilea ziektes krijgen?

Gelukkig is hij niet zo gevoelig voor beestjes en ziektes. Maar er is altijd een kans dat hij Meeldauw te pakken heeft. Wat is dat Meeldauw? Dit is een pluisachtige witte schimmel die op de bladeren komt te zitten. Dit kan ontstaan bij warm en vochtig weer. Deze schimmel haalt dan het vocht uit de plant. Met als gevolg dat de plant bruin kleurt en verdroogt. Hoe pak je dit nu aan? Verwijder de Meeldauw en plaats de plant op een plaats met ventilatie. Je kan ook zelf een bestrijdingsmiddel maken met 40% melk en 60% water. Besproei de plant hiermee tot de schimmel weg trekt. 

 Foto Meeldauw


Weetje!

Wil je kleine schattige Pannekoekenplantjes? Dit kun je makkelijk zelf kweken! Dit noemt ‘stekken’ of ‘vermeerderen’. Langs de zijkant van de moederplant groeien kleine plantjes. Wanneer deze wat groter zijn kun je deze voorzichtig afsnijden en in een apart glaasje zetten met water. Hieruit zullen na een tijdje wortels uit groeien. Vergeet het water niet regelmatig te verversen. Nadat ze wortels hebben gekregen kun je de stekjes in nieuwe potgrond plaatsen en de plant verzorgen zoals we hierboven besproken hebben. En voila, nieuwe schattige Pannekoekjes!

Ik wil zo'n Pannekoekenplantje!

Geen probleem! Kom gerust langs? De Plantrekkers helpen jou graag zoeken naar een geschikte plant. Of heb je nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje naar hello.plantrekkers@gmail.com of DM op Instagram @deplantrekkers

Tot dan!