Zo verzorg je de pannekoekenplant (Pilea Peperomiodes)
Als je een heerlijke en gemakkelijk te kweken plant zoekt, is de Pannekoekenplant een prima keuze! Dit van oorsprong uit Azië afkomstige lid van de Urticaceae familie heeft opvallende, bonte bladeren die op pannenkoeken lijken. Ze groeien tegen de grens van de Himalaya aan en kunnen dus wel tegen een stootje. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook snelgroeiend en gemakkelijk te verzorgen. In deze gids staat alles wat je moet weten over de Pilea.
Waar komt de pannekoekenplant voor?
De Pilea komt oorspronkelijk uit China en is familie van de brandnetel. Deze plant maakt de laatste jaren zijn comeback na zijn populariteit in de jaren 70! Hij heeft zijn naam ‘Pannekoekenplant’ zeker niet gestolen. Zijn ronde bladeren kunnen 6 à 7 centimeter diameter breed en de plant zelf kan makkelijk 30 cm hoog worden. Het blad ‘ligt’ op zijn dunne stengel. Het is een bodembedekker, wat wil zeggen dat er altijd plantjes naast de moederplant uitschieten. Zo bedekken ze heel de bodem.
Verschillende soorten Pilea’s:
- De Pilea Spruceana.
- De Pilea Glauca.
- De Pilea Involucrata.
- Pilea Depressa.
- Pilea Cadierei.
- Pilea Nummulariifolia.
- Pilea peperomiodes (pannekoekenplant)

Ben je opzoek naar een specifieke soort Pilea? Neem dan gerust contact op, wij kunnen in principe elke plant voor jou bestellen. Bestel hier je pannekoekenplant!
In het algemeen is het verzorgen van de Pilea vrij simpel. Kleine beetjes water, voldoende licht en voeding in de zomer.
Water geven aan de pannekoekenplant
De Pilea is niet zo’n dorstige plant. Elke week een klein beetje water geven is voldoende. Houd de grond licht vochtig. De plant houdt zeker niet van uitdroging maar ook niet van verdronken te worden in water. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan, zo zullen de wortels gaan rotten. Lees hier meer over wortelrot.
Licht & standplaats van de pannekoekenplant
Hij houdt van licht maar verkiest liefst geen plekje in de volle zon. Zo vermijd je dat de bladeren verbranden. Kies een plaats aan een noordelijk raam. Zet hem niet op een donkere plaats maar ook niet op een té lichte plaats. Wanneer hij fout staat zul je dat snel merken aan de bladeren die veranderen.
Extra voeding voor de Pilea
Eens in de maand, in de zomer lust jouw pannenkoekje gerust wat vloeibare plantenvoeding. Al is dit niet noodzakelijk. In de herfst en winter rust de plant, dan hoef je dit niet te doen.
Veelvoorkomende problemen met de pannekoekenplant
Ondervind je problemen met jouw Pannekoekenplantje? Lees dan snel verder en laten we dit oplossen!
Gele bladeren van de pannekoekenplant
Worden de bladeren geel? Dan geef je waarschijnlijk te veel water of te weinig/veel licht. 1x per week wateren is voldoende en plaats je plantje niet in de volle zon. De gele blaadjes kan je van het stammetje afhalen. Zo kan de plant zijn volle energie steken in de gezonde blaadjes. Ookal hoeft de Pilea niet noodzakelijk gesnoeid te worden.
Kan mijn Pilea peperomiodes ziektes krijgen?
Gelukkig is hij niet zo gevoelig voor beestjes en ziektes. Maar er is altijd een kans dat hij Meeldauw te pakken heeft. Wat is dat Meeldauw? Dit is een pluisachtige witte schimmel die op de bladeren komt te zitten. Dit kan ontstaan bij warm en vochtig weer. Deze schimmel haalt dan het vocht uit de plant. Met als gevolg dat de plant bruin kleurt en verdroogt. Hoe pak je dit nu aan? Verwijder de Meeldauw en plaats de plant op een plaats met ventilatie. Je kan ook zelf een bestrijdingsmiddel maken met 40% melk en 60% water. Besproei de plant hiermee tot de schimmel weg trekt.
Is de Pannekoekenplant giftig?
De Pilea peperomioides staat erom bekend een niet-giftige plant te zijn. Dit betekent dat de plant over het algemeen veilig is voor zowel mensen als huisdieren. Het is echter altijd verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen en te voorkomen dat kleine kinderen of huisdieren de bladeren of andere delen van de plant innemen.
Hoewel de Pilea peperomioides over het algemeen als niet-toxisch wordt beschouwd, is het belangrijk om in gedachten te houden dat individuele gevoeligheden en allergische reacties kunnen variëren.
Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele zorgverlener of dierenarts voor meer specifieke informatie over de veiligheid van de Pilea peperomioides in uw specifieke situatie.
De Pannekoekenplant stekken
Wil je kleine schattige Pannekoekenplantjes? Dit kun je makkelijk zelf kweken! Dit noemt ‘stekken’ of ‘vermeerderen’. Langs de zijkant van de moederplant groeien kleine plantjes. Wanneer deze wat groter zijn kun je deze voorzichtig afsnijden en in een apart glaasje zetten met water. Hieruit zullen na een tijdje wortels uit groeien. Vergeet het water niet regelmatig te verversen. Nadat ze wortels hebben gekregen kun je de stekjes in nieuwe potgrond plaatsen en de plant verzorgen zoals we hierboven besproken hebben.
Bekijk hier een meer uitgebreide uitleg over hoe je de pannekoekenplant stekt.
De Plantrekkers helpen jou graag zoeken naar een geschikte plant. Of heb je nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje naar hello.plantrekkers@gmail.com of DM op Instagram @deplantrekkers.
Tot dan!