streliztia-nicolai-de-plantrekkers-leuven

De Paradijsvogelplant (Strelitzia) Verzorgen

De paradijsvogelplant ( of Strelitzia Nicolai) is een van de meest iconische kamerplanten die er zijn. Met zijn grote, gedurfde bladeren en opvallende bloemen is het gemakkelijk te zien waarom deze plant zo populair is. Maar als je nieuw bent in het verzorgen van paradijsvogelplanten, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Dat is waar deze gids van pas kan komen!

In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over de verzorging van de  Paradijsvogelplant. Van tips voor potten en water geven tot hoe je met plagen en ziekten moet omgaan. Dus of je nu een beginnende liefhebber bent of een ervaren groene duim, lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om een mooie (en gezonde) uitstalling van de paradijsvogelplant in je huis te maken!

strelitzia-nicolai-plant-green-deplantrekkers-leuven

Hier alvast een korte samenvatting:

 1. De beste manier om een De Paradijsvogelplant  water te geven is de grond tussen de gietbeurten net niet helemaal te laten uitdrogen
 2. Bescherm De Paradijsvogelplant tegen vorst en koud weer
 3. Zorg dat hij voldoende zonlicht krijgt - minstens 6 uur per dag
 4. Snoei regelmatig dode of beschadigde bladeren weg
 5. Verpot de Paradijsvogelplant  wanneer de wortels onder de kweekpot uitkomen
 6. Bemesten kan, maar is geen noodzaak (en let er goed mee op)

 

 

Strelitzia Algemeen

Het geslacht Strelitzia, ook bekend als de kraanvogelbloemen of de paradijsvogelplant, behoort tot de plantenfamilie Strelitziaceae. De bekendste soort is de oranje-blauwe paradijsvogel (Strelitzia reginae), die inheems is in Zuid-Afrika. Deze overblijvende planten staan bekend om hun grote, kleurrijke bloemen, die lijken op de kop van een tropische vogel.

Het geslacht is genoemd naar het hertogdom Mecklenburg-Strelitz, de geboorteplaats van koningin Charlotte van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn in totaal vijf soorten, die alle inheems zijn in zuidelijk Afrika. De planten in dit geslacht worden meestal gevonden in de buurt van beken of in nattere habitats dan de meeste andere leden van de familie Strelitziaceae.

Alle soorten worden gekenmerkt door groenblijvende bladeren en een bloeiwijze met drie kelk- en drie kroonbladeren die op een bepaalde manier gerangschikt zijn. De vrucht van de Paradijsvogelplant  is een droge capsule die opensplijt om zwarte zaden vrij te geven die bedekt zijn met een helder oranje vruchtvlees.

 

echte bird of paradise of paradijsvogel

Strelitzia Soorten

De Strelitzia's ( De Paradijsvogelplant ) die je bij ons vindt zijn de volgende:

  Moest je toch op zoek zijn naar een andere soort van de Paradijsvogelplant , dan kan je ons altijd contacteren. We kunnen quasi elke plant ter wereld bestellen bij de kwekers wereldwijd. Contacteren kan via mail of social media.


  Wat is het verschil tussen de Strelitzia Reginae, de Nicolai en de Augusta?

  bird of paradise met nieuw blad

  Hoewel ze qua uiterlijk sterk op elkaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide varianten, vooral wat betreft de bladeren.
  De Nicolai onderscheidt zich door het krijgen van bredere, soepelere bladeren die een lichtere kleur hebben. Daarentegen heeft de Reginae smallere, stuggere bladeren die meer omhoog gericht staan en een zeer typische oranje-paarse bloem.
  Wat betreft de groei, groeit de Nicolai over het algemeen sneller dan de Augusta, maar laatstgenoemde heeft het potentieel om uiteindelijk groter te worden.
  Wat de bloemen betreft, heeft de Augusta witte bloemen met een vleugje paars, terwijl de Nicolai bloemen heeft die een combinatie zijn van wit, blauw en rood.

   

   

  Standplaats voor de Strelitzia: zonlicht 

  Paradijsvogelplant

  De Strelitzia is een prachtige tropische plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. De meest bekende soort is de Strelitzia reginae, of paradijsvogelbloem. Deze soort wordt gekenmerkt door zijn levendige oranje en blauwe bloemen, die lijken op de pluim van een tropische vogel. In haar natuurlijke omgeving groeit de Strelitzia op warme, zonnige plaatsen. Zoek je nog planten voor in de zon?

  De plant heeft volle zon tot halfschaduw nodig om goed te gedijen. Hoewel de Paradijsvogelplant de meeste grondsoorten verdraagt, geeft hij de voorkeur aan goed drainerende grond die rijk is aan organisch materiaal. Wij raden deze potgrond voor de strelitzia aan.

  Wanneer de Paradijsvogelplant binnenshuis wordt gekweekt, moet hij bij een raam worden geplaatst waar hij veel helder, indirect zonlicht krijgt. Met de juiste verzorging zal de Paradijsvogelplant jarenlang mooi en plezierig zijn. 

  De Paradijsvogelplant water geven

  De frequentie waarmee u de Paradijsvogelplant water geeft, hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de plant en de pot waarin deze staat. Een kleine Strelitzia in een pot van 10 cm zal bijvoorbeeld vaker water moeten krijgen dan een grote Strelitzia in een pot van 25 cm. Als algemene vuistregel geldt dat u de Paradijsvogelplant één keer per week water moet geven, waarbij u de grond tussen de gietbeurten door iets laat opdrogen.

  Wat betreft het tijdstip van water geven, zijn de vroege ochtend of avond meestal de beste tijden, omdat dit helpt verdamping te voorkomen. Als u echter in een gebied met een hoge luchtvochtigheid woont, moet u misschien minder vaak water geven. Hier zijn enkele tips om de luchtvochtigheid te verhogen.
  Als u merkt dat de bladeren van de Paradijsvogelplant slap hangen, is dit een teken dat hij water nodig heeft. Controleer de grond voordat u water geeft, want overbewatering kan ook schadelijk zijn voor uw plant. Meer weten over de strelitzia water geven.

  De ideale temperatuur voor een Strelitzia

  De bloei van de Strelitzia Reginae wordt gestimuleerd tijdens een koele winterperiode, waarbij de temperaturen rond de 10 graden liggen. Het is belangrijk om de wortelkluit in de winter meerdere keren volledig te laten opdrogen. In de lente heeft de plant behoefte aan veel voeding, warmte en licht om te gedijen.

  In tegenstelling tot andere kamerplanten die meestal in het voorjaar bloeien, bloeit de Strelitzia pas in de herfst. Dit komt doordat de bloemen van de Strelitzia erg groot zijn en daardoor meer tijd nodig hebben om volledig open te gaan. Hierdoor staat de Strelitzia bekend als een "laatbloeier", die zijn prachtige bloemen pas later in het jaar laat zien.

  Is de Strelitzia giftig?

  Ja, de Strelitzia kan schadelijk zijn voor kinderen, honden, katten of andere huisdieren. Het consumeren van een grote hoeveelheid Strelitzia kan lichte giftigheid veroorzaken bij mensen, honden, katten of andere huisdieren. Inname van bladeren, bloemen of zaden kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, braken, diarree en slaperigheid.

  Hoe snel groeit de paradijsvogelplant?

  Het is inderdaad niet eenvoudig om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag, aangezien dit afhangt van diverse factoren, zoals de mate van zorg en het specifieke Strelitzia-soort.
  Over het algemeen staat de Strelitzia bekend als een snelgroeiende plant die, indien niet gesnoeid, letterlijk uit zijn pot kan groeien en het plafond van je huis kan bereiken bij optimale groeiomstandigheden.
  Bijvoorbeeld, de Strelitzia Nicolai kan moeiteloos een hoogte van 2 meter bereiken, terwijl de Strelitzia Reginae bescheidener blijft met een hoogte van ongeveer 1,5 meter. Het verpotten van de plant is dan noodzakelijk wanneer deze uit zijn pot begint te barsten, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen en zijn kwaliteit behoudt.

  Veel Voorkomende Situaties 

  Mijn Strelitzia krijgt gele bladeren

  Strelitzia is een relatief onderhoudsvriendelijke plant, maar vereist wel enige verzorging om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft. Een veel voorkomend probleem bij strelitzia is geel of bruin blad.

  Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder te veel zonlicht, onvoldoende water geven, of een tekort aan voedingsstoffen. Als u merkt dat de Paradijsvogelplant gele of bruine bladeren heeft, bekijk de plant dan goed om te proberen de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zodra u de oorzaak heeft vastgesteld, kunt u stappen ondernemen om het probleem te verhelpen en de Paradijsvogelplant  weer op zijn mooist te krijgen.

  De bladeren van mijn Paradijsvogelplant krullen op 

  Hoewel Strelitzia's meestal in warme, vochtige klimaten worden aangetroffen, kunnen ze ook goed tegen droogte. De bladeren krullen echter op bij een lage luchtvochtigheid. Als u in een gebied met een lage luchtvochtigheid woont, kunt u de Paradijsvogelplant  helpen door de bladeren regelmatig te besproeien of de pot op een schaal met kiezelstenen te zetten. Met een beetje extra zorg, kunt u genieten van de schoonheid van deze exotische plant in uw huis.

  Gescheurde bladeren aan mijn Strelitzia

  De bladeren van de Paradijsvogelplant scheuren van nature. De plant groeit op de winderige Afrikaanse stranden en uit voorzorg scheurt hij zijn bladeren zodat de wind er door kan. Deed hij dat niet, dan zou de stengel afbreken. 

  Vind je dat niet mooi? Wees dan über voorzichtig en houd de plant uit de toch of wind en houd hem goed vochtig. Ook door tegen de plant te lopen kan hij gaan scheuren.

  Mijn Strelitzia's bladeren hangen slap 

  Als je merkt dat de bladeren van je Strelitzia slap hangen, heeft dit te maken met hoeveel water je hem geeft. De bladeren die slap hangen is een teken dat de Strelitzia niet genoeg water krijgt. Controleer de grond dus goed om te weten wanneer je hem water moet geven. Zorg er wel voor dat je hem ook niet te veel water geeft want dit kan ook schadelijk zijn voor je plant. 

  De wortels komen onder de pot uit

  Je hebt misschien gemerkt dat de wortels van je strelitzia uit de pot komen. Dit is meestal een teken dat de plant uit zijn pot is gegroeid en verpot moet worden. De beste tijd om de Paradijsvogelplant  te verpotten is in het voorjaar, net voordat de plant aan zijn actieve groeiperiode begint.

  Zorg er bij het kiezen van een nieuwe pot voor dat deze slechts iets groter is dan de oude pot. Gebruik goed drainerende potgrond en geef de plant na het verpotten goed water. Met een beetje zorg zal uw De Paradijsvogelplant er snel weer als nieuw uitzien.
  Je kan ook je Strelitzia Stekken om minder wortel in je pot te hebben.

  Mijn Strelitzia maakt geen bloemen

  De Paradijsvogelplant bloemen behoren tot de mooiste en meest ongewone bloemen ter wereld. Inheems in Zuid-Afrika, zijn deze bloemen het meest bekend als bird-of-paradise bloemen. Ze hebben deze naam te danken aan hun gelijkenis met de exotische vogels die in tropische bossen voorkomen.

  De bloemen zijn groot en felgekleurd, met lange bloemblaadjes die naar achteren buigen als de vleugels van een vogel. Ze bloeien meestal in oranje, gele en blauwe tinten. De Paradijsvogelplant bloemen zijn niet alleen mooi, maar ze blijven ook lang mooi. De bloei kan enkele weken duren, waardoor ze een populaire keuze zijn als snijbloem. Als u op zoek bent naar een unieke en opvallende bloem, kijk dan niet verder dan de strelitzia bloem.

  Jammer genoeg, mag je enkel bloei verwachten bij de Reginae. De Nicolai of Augusta, bloeien bijna nooit.

   

  Ziezo, dat was het dan! 

  Toch nog vragen? Stuur ons dan een mailtje of een DM via onze socials! (@deplantrekkers)

  bladeren van strelitzia
  Terug naar blog