De Paradijsvogelplant Verzorgen

De paradijsvogelplant ( of Strelitzia Nicolai) is een van de meest iconische kamerplanten die er zijn. Met zijn grote, gedurfde bladeren en opvallende bloemen is het gemakkelijk te zien waarom deze plant zo populair is. Maar als je nieuw bent in het verzorgen van paradijsvogelplanten, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Dat is waar deze gids van pas kan komen!

In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over de verzorging van de  Paradijsvogelplant. Van tips voor potten en water geven tot hoe je met plagen en ziekten moet omgaan. Dus of je nu een beginnende liefhebber bent of een ervaren groene duim, lees verder voor alle informatie die je nodig hebt om een mooie (en gezonde) uitstalling van de paradijsvogelplant in je huis te maken!

strelitzia-nicolai-plant-green-deplantrekkers-leuven

Hier alvast een korte samenvatting:

 1. De beste manier om een De Paradijsvogelplant  water te geven is de grond tussen de gietbeurten net niet helemaal te laten uitdrogen
 2. Bescherm De Paradijsvogelplant tegen vorst en koud weer
 3. Zorg dat hij voldoende zonlicht krijgt - minstens 6 uur per dag
 4. Snoei regelmatig dode of beschadigde bladeren weg
 5. Verpot de Paradijsvogelplant  wanneer de wortels onder de kweekpot uitkomen
 6. Bemesten kan, maar is geen noodzaak (en let er goed mee op)

 

 

Strelitzia Algemeen

Het geslacht Strelitzia, ook bekend als de kraanvogelbloemen of de paradijsvogelplant, behoort tot de plantenfamilie Strelitziaceae. De bekendste soort is de oranje-blauwe paradijsvogel (Strelitzia reginae), die inheems is in Zuid-Afrika. Deze overblijvende planten staan bekend om hun grote, kleurrijke bloemen, die lijken op de kop van een tropische vogel.

Het geslacht is genoemd naar het hertogdom Mecklenburg-Strelitz, de geboorteplaats van koningin Charlotte van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn in totaal vijf soorten, die alle inheems zijn in zuidelijk Afrika. De planten in dit geslacht worden meestal gevonden in de buurt van beken of in nattere habitats dan de meeste andere leden van de familie Strelitziaceae.

Alle soorten worden gekenmerkt door groenblijvende bladeren en een bloeiwijze met drie kelk- en drie kroonbladeren die op een bepaalde manier gerangschikt zijn. De vrucht van de Paradijsvogelplant  is een droge capsule die opensplijt om zwarte zaden vrij te geven die bedekt zijn met een helder oranje vruchtvlees.

Strelitzia Soorten

De Strelitzia's ( De Paradijsvogelplant ) die je bij ons vindt zijn de volgende:

 

   Strelitzia Reginae
   Strelitzia Nicolai
   Strelitzia Augusta

   Moest je toch op zoek zijn naar een andere soort van de Paradijsvogelplant , dan kan je ons altijd contacteren. We kunnen quasi elke plant ter wereld bestellen bij de kwekers wereldwijd. Contacteren kan via mail of social media.

   Strelitzia en zonlicht

   De Strelitzia is een prachtige tropische plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. De meest bekende soort is de Strelitzia reginae, of paradijsvogelbloem. Deze soort wordt gekenmerkt door zijn levendige oranje en blauwe bloemen, die lijken op de pluim van een tropische vogel. In haar natuurlijke omgeving groeit de Strelitzia op warme, zonnige plaatsen.

   De plant heeft volle zon tot halfschaduw nodig om goed te gedijen. Hoewel de Paradijsvogelplant de meeste grondsoorten verdraagt, geeft hij de voorkeur aan goed drainerende grond die rijk is aan organisch materiaal. Wanneer de Paradijsvogelplant binnenshuis wordt gekweekt, moet hij bij een raam worden geplaatst waar hij veel helder, indirect zonlicht krijgt. Met de juiste verzorging zal de Paradijsvogelplant jarenlang mooi en plezierig zijn.

   De Paradijsvogelplant water geven

   De frequentie waarmee u de Paradijsvogelplant water geeft, hangt af van een aantal factoren, zoals de grootte van de plant en de pot waarin deze staat. Een kleine Strelitzia in een pot van 4 inch zal bijvoorbeeld vaker water moeten krijgen dan een grote Strelitzia in een pot van 10 inch. Als algemene vuistregel geldt dat u de Paradijsvogelplant één keer per week water moet geven, waarbij u de grond tussen de gietbeurten door iets laat opdrogen.

   Wat betreft het tijdstip van water geven, zijn de vroege ochtend of avond meestal de beste tijden, omdat dit helpt verdamping te voorkomen. Als u echter in een gebied met een hoge luchtvochtigheid woont, moet u misschien vaker water geven. Als u merkt dat de bladeren van de Paradijsvogelplant slap hangen, is dit een teken dat hij water nodig heeft. Controleer de grond voordat u water geeft, want overbewatering kan ook schadelijk zijn voor uw plant.

   Veel Voorkomende Situaties

   Een van de bladeren wordt geel

   Strelitzia is een relatief onderhoudsvriendelijke plant, maar vereist wel enige verzorging om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft. Een veel voorkomend probleem bij strelitzia is geel of bruin blad.

   Dit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder te veel zonlicht, onvoldoende water geven, of een tekort aan voedingsstoffen. Als u merkt dat de Paradijsvogelplant gele of bruine bladeren heeft, bekijk de plant dan goed om te proberen de oorzaak van het probleem te achterhalen. Zodra u de oorzaak heeft vastgesteld, kunt u stappen ondernemen om het probleem te verhelpen en de Paradijsvogelplant  weer op zijn mooist te krijgen.

   De bladeren krullen op 

   Hoewel Strelitzia's meestal in warme, vochtige klimaten worden aangetroffen, kunnen ze ook goed tegen droogte. De bladeren krullen echter op bij een lage luchtvochtigheid. Als u in een gebied met een lage luchtvochtigheid woont, kunt u de Paradijsvogelplant  helpen door de bladeren regelmatig te besproeien of de pot op een schaal met kiezelstenen te zetten. Met een beetje extra zorg, kunt u genieten van de schoonheid van deze exotische plant in uw huis.

   Het blad scheurt

   De bladeren van de Paradijsvogelplant scheuren van nature. De plant groeit op de winderige Afrikaanse stranden en uit voorzorg scheurt hij zijn bladeren zodat de wind er door kan. Deed hij dat niet, dan zou de stengel afbreken. 

   Vind je dat niet mooi? Wees dan über voorzichtig en houd de plant uit de toch of wind en houd hem goed vochtig. Ook door tegen de plant te lopen kan hij gaan scheuren.

   De wortels komen onder de pot uit

   Je hebt misschien gemerkt dat de wortels van je strelitzia uit de pot komen. Dit is meestal een teken dat de plant uit zijn pot is gegroeid en verpot moet worden. De beste tijd om de Paradijsvogelplant  te verpotten is in het voorjaar, net voordat de plant aan zijn actieve groeiperiode begint.

   Zorg er bij het kiezen van een nieuwe pot voor dat deze slechts iets groter is dan de oude pot. Gebruik goed drainerende potgrond en geef de plant na het verpotten goed water. Met een beetje zorg zal uw De Paradijsvogelplant  er snel weer als nieuw uitzien.

   Wanneer komen mijn bloemen?

   De Paradijsvogelplant bloemen behoren tot de mooiste en meest ongewone bloemen ter wereld. Inheems in Zuid-Afrika, zijn deze bloemen het meest bekend als bird-of-paradise bloemen. Ze hebben deze naam te danken aan hun gelijkenis met de exotische vogels die in tropische bossen voorkomen.

   De bloemen zijn groot en felgekleurd, met lange bloemblaadjes die naar achteren buigen als de vleugels van een vogel. Ze bloeien meestal in oranje, gele en blauwe tinten. De Paradijsvogelplant bloemen zijn niet alleen mooi, maar ze blijven ook lang mooi. De bloei kan enkele weken duren, waardoor ze een populaire keuze zijn als snijbloem. Als u op zoek bent naar een unieke en opvallende bloem, kijk dan niet verder dan de strelitzia bloem.

   Jammer genoeg, mag je enkel bloei verwachten bij de Reginae. De Nicolai of Augusta, bloeien bijna niet.

    

   Ziezo, dat was het dan! 

   Toch nog vragen? Stuur ons dan een mailtje of een DM via onze socials! (@deplantrekkers)